Pirun portaat

24.11.2013

Kuva: Matti Nummenpää
Kannen kuvassa Mauri Sariolan huvilan takana kohoava kallio, johon kirjailija aikanaan rakensi puiset portaat. Kirjan tapahtuvat käynnistyvät tästä paikasta. Kuva: Matti Nummenpää

Mauri Sariola -seura käynnisti vuonna 1997 dekkarimaratonin kirjoittamisen. Yhdeksän kirjoittajaa on osallistunut kirjan tekemiseen. Johdatusjakson kirjoitti seuran jäsenlehden päätoimittaja Raimo Jokisalmi. Viimeisen jakson kirjoitti Ari Kyyrö vuonna 2013.

Kirjan nimi on Pirun portaat. Tapahtumat käynnistyvät Sariolan kesähuvilan piha-alueella. Huvilan takana olevalle jyrkkäseinäiselle kalliolle on Mauri Sariola aikanaan rakentanut puiset portaat. Portaat ovat edelleen olemassa, joskin huonokuntoisia käyttökelvottomat. Näiden rappujen alta löydetään kirjassa kuollut henkilö. Tästä asetelmasta kirjoittajat ovat tehneet kukin oman lukunsa jatkaen edellisten kertojien tarinaa. Huvilan nykyinen omistaja Tuula Sariola on kirjoittanut 8. luvun. Murhajuonen lisäksi Tuula kuvaa huvilan elämää myös Maurin ajoilta:

"Miten selvästi hän muistikaan ne päivät kun portaita rakennettiin. Mauri halusi ne itse rakentaa. oli siinä työtä, paljon meni tupakkaa ja kai Ballantinesiakin. Vatupassi oli rakas työkalu. Matti Maavirta, sen aikainen yleismies, kävi välillä tarkistamassa miten työ edistyy. Tulivathan ne portaat sentään valmiiksi yhden kesän aikana. Mauri oli ylpeä, että kädessä pysyy muukin kuin kynä."

Kirja on pehmeäkantinen ja sen hinta on 12,00 euroa.

ISBN 978-952-68069-0-7

Tiedustelut ja tilaukset Mauri Sariola -seuran intendentti Matti Nummenpää, matti.nummenpaa@elisanet.fi