Kirjailija Seppo Porvali on kuollut

18.9.2019

Toimittaja, kirjailija Seppo Porvali on kuollut.

s. 31.7. 1950 Porissa

Porvali menehtyi  elokuun lopussa Laosissa, jossa on viime vuodet asunut ja kirjoittanut.

Porvali oli Lehtimiehet Oy:n palveluksessa erikoistoimittajana 1970–1972 ja 1975–1987. Välillä hän oli Menekkilehdet Oy:ssä päätoimittajana 1973–1974. Vuodesta 1988 Porvali on ollut vapaa kirjailija.

Seppo Porvalin 21. teos on Ystäväni Mauri Sariola. Tekijä nimittää teosta epäromaaniksi; se on elämäkerta olematta elämäkerta ja romaani olematta romaani.

Kirja kertoo kahden kirjailijan ystävyydestä ajalta, jolloin toinen oli julkisesti maineensa kukkuloilla, mutta todellisuudessa kaiken menettänyt kirjaton, karjaton mies ja toinen maan kolmanneksi suurinta aikauslehteä palveleva toimittaja. Kirjailija Porvalista tuli vasta kaksi vuotta ystävänsä poismenon jälkeen.

Kirjailijana Sariola oli mestari. Hän sanoi kirjoittamisen olevan lahja ylhäältä ja sitä pitää vaalia. Sariolan liian äkillisesti tapahtuneen poismenon jälkeen moni ilmoiittautui hänen "ystäväkseen". Todellisia ystäviä hänellä oli vähän, tuttavia sitäkin enemmän. Seppo porvali sanoi Maurin auttaneen häntä kaikessa missä voi. Tuuppi eteenpäin ja kannusti kirjoittamaan muutakin kuin lehtiartikkeeita. Kahdenkymmenenviiden vuoden ikäero ei haitannut. Olimme todellisia sielunveljiä sanoi Seppo Porvali.

Krjailija seppo Porvalin tuotanto

• Panssarikauhu. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1987.
  • Sotilaan kunnia. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1988.
  • Isänmaan puolesta. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1989.
  • Sotasankari. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 1991.
  • Kari. Tasavallan hovinarri. Dokumentti maailman parhaimpiin pilapiirtäjiin kuuluneen Kari Suomalaisen elämästä. Tampere: Revontuli, 1999.
  • Mannerheim-risti. Jyväskylä: Gummerus, 1999.
  • Kalle Päätalo. Elämäkerta 1919–2000. Ison miehen savotta. Tampere: Revontuli, 2000.
  • Syöksykierre. Jyväskylä: Gummerus, 2000.
  • Daltonit. Euralaisten Koistisen veljesten karu tarina kaatopaikalta rikoskierteeseen. Jyväskylä: Revontuli, 2001.
  • Katkera marssi. Sotaromaani kolmen sotilaan taistelusta. Tampere: Revontuli, 2001.
  • Marskin ritarit. 191 ihmiskohtaloa. Palmunen, Rainer (toim.). Helsinki: Valitut Palat, 2001.
  • Porvali, Seppo & Wind, Anja: Viimeinen kotka. Hävittäjälentäjä Hans Wind. Tampere: Revontuli, 2002.
  • Naurettiin sitä ennenkin!. Calder, Anneli (toim.). Helsinki: Valitut palat, 2004.
  • Panssarikauhu. Mannerheim-ristin ritari Eero Seppäsen tarina. Tampere: Revontuli, 2004.
  • Talvisodan sankarit. 105 kunnian päivää – 105 legendaa. Helsinki: Valitut Palat, 2004.
  • Minä, Marokon kauhu. Muukalaislegioonasta Kollaan sankariksi. Tampere: Revontuli, 2005.
  • Sotalentäjä Ville Salminen. Tampere: Apali, 2005.
  • Ritarit ilman ristiä. Tampere: Apali, 2006.
  • Suomalaisia hävittäjä-ässiä. Tampere: Apali, 2007.
  • Ystäväni Mauri Sariola. Epäromaani. Tampere: Apali, 2007.
  • Hävittäjäveljekset. Dokumenttiromaani. Tampere: Apali, 2008.
  • Uskollisuus on kunniamme. Tampere: Apali, 2008.
  • Ässien ässä. Kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari hävittäjälentäjä Eino Ilmari Juutilainen. Tampere: Revontuli, 2009.
  • Eversti Armas Kemppi – sotilaan kujanjuoksu. Tampere: Revontuli, 2011.
  • Syöksykierre. Tampere: Revontuli, 2011.
  • Viimeinen ässä — lentokapteeni Lasse Hattisen elämäkerta. Tampere: Apali, 2011.

Toimittajana

• Nevatie, Erkki: Suomalaissotilaana Vietnamissa. Karkkila: Karkir, 1976.
  • Martens, Lena von: Kaikki minun roolini. Tampere: Revontuli, 2000.
  • Salli, Aares: Sallasta Karjalankannakselle. Jatkosota tekstein ja piirroksin. Espoo: Aares Salli, 2004.
  • Halme, Tony: Testamentti. Tampere: Revontuli, 2010.

Seppo Porvali oli Mauri Sariola -Seuran jäsen.

Seppoa jäi kaipaamaan Suomessa kaksi poikaa.