Lukupiiri

« aihelistaan

Maurin synttärit


 • nimimerkki

  ukkelo

  24.11.2013 klo 09:08
  Harvoin saan viettää iltaa niin hyvässä seurassa kuin Mauri Sariolan synttäreillä 22-23.11.03 Sikalan ja Viiskulman Primulan huippuystävällinen tarjoilu ei pettänyt taaskaan ja oma rautainen (diagnisoitu hemokromatosis) kunto ei ole pettänyt vieläkään. Tästä esitän kiitokseni paitsi vanhemmilleni, myös kaikille läsnä olleille.

 • nimimerkki

  ukkelo

  25.11.2013 klo 18:06
  Jos kukaan ei tykkää, toki itsestäsi saat tykätä opetti äitini. Neuvo on tarpeeseen kun kukaan ei kommentoi, vaan ovat mielestään viisaasti hiljaa!

 • nimimerkki

  Anne M

  25.11.2013 klo 23:17
  Nyt Mauri Sariolan varsinaisena syntymäpäivänä toivotan pitkää ikää Sariola-seuralle muodossa tai toisessa. Harmi etten ollut tilaisuudessa matkustaa paikalle viime viikonloppuna - toki kuulisin mielelläni läsnäolleiden vaikutelmia. Eihän ukkelo siellä kai yksin istunut?

 • Matti Nummenpää

  28.11.2013 klo 00:19
  Eihän siellä yksin tarvinnut olla. Sea Horsen isompi kabinetti oli suunnilleen täynnä Maurin syntymäpäivän viettäjiä.
  Kuvia tapahtumista on tämän sivuston välilehdellä Toiminta.

  MS-int.

 • Matti Nummenpää

  19.11.2016 klo 09:05
  Taas on se suuri päivä. Tänään, lauantaina 19.11.2016 vietämme Mauri Sariolan syntymäpäivää perinteisin menoin ravintola Sea Horsessa. Kabinettiin mahtuu 30 henkilöä ja lmoittautuneita on 30. Täysi huone odotettavissa. Varmaankin jatkamme perinteitä myös siirtymällä opastetusti Viiskulman Primulaan. Matkalla näemme Maurin asuin- ja tyskentelytalon ulkoapäin. Tarkastamme, onko Leninin muistolaatta jo palautunut vastapäisen talon seinään.
  Vuoden Susikoski 2017 nimetään tilaisuuden yhteydessä. Tämän sivuston etusivun uutisissa Vuoden Susikoski 2017 julkistetaan tänään klo 22.00.

  MS / Int.

 • nimimerkki

  ukkelo

  20.11.2016 klo 01:25
  Voi jos olisin saanut olla mukana. Menetys minulle, tuskin muille. Syyksi esitän, että Henri Kontinen eteni juhlien aikana ensimmäisenä suomalaisena ATP finaalin loppuotteluun. Nyt jos koskaan on aihetta skoolata kun vuoden Susikoski valinnassakaan ei ole valitettavaa.


 • nimimerkki

  puttonen

  26.11.2016 klo 13:25
  Eilen tuli kuluneeksi Maurin syntymästä 92 vuotta. Mahdollista olisi, että vielä eläisi. Hieman nuorempi Fidel Castro kuoli juuri. Hän pysyi vallassa pitempään kuin meidän Kekkosemme, vaikka Mauri joskus manaili Urkkia, että sama mies istuu aina vaan!

  Urkista aasinsilta samannimiseen lehteen. Mauri paheksui lehdessä esitettyä paljasta pintaa ja uhosi, että ei jatkossa roskalehtiä avusta! Urkki maksoi kuitenkin jutuista hyvin ja Mauri joutui heivaamaan puheistaan.

  Itselläni on Maurista näköhavainto hänen syntymäpäivänään vuonna 1983. En silloin oivaltanut, että Mauri täytti 59 vuotta. Muuten olisinkin ehkä rohkaistunut menemään puheille, onnittelemaan ja pyytämään omistuksen kirjaan, kun sellainenkin oli mukana!

  Parhaimmat onnittelut uudelle Vuoden Susikoskelle Hannu Saraluodolle!
  Hannu on tehnyt arvokasta tutkimustyötä seuran ja jäsenten hyväksi. Hänellä on hienoja sivustoja Mauriin ja kirjailijan tuotantoon liittyen. Erityisesti arvostan Hannun tutkimusta Maurin teosten käännöksistä eri kielille. Myös Maurin pienoiselämäkerta on hyvin kirjoitettu ja paljon tietoa antava. En uskalla tarjota korjausta kuin pariin pieneen yksityiskohtaan, joista toisesta Mauri ei edes pitäisi: Anne Pohtamo oli vuonna 1975 Miss Worldiakin (joku puertoricolainen) kauniimpi eli peräti Miss Universum! Maurin "vanhaa vänrikkiyttä" jatkaisin vielä vuodella. Luutnantin tähdet tulivat komeasti Marskin syntymäpäivänä 1983. Julkaistun toisen päiväkirjan sivuilla on Maurista komea kuva luutnantin univormussa, kypärä päässä ja Laguksen merkki hihassa. Upseeri ja herrasmies - kuten uusi Vuoden Susikoskikin.

 • nimimerkki

  T H

  29.11.2016 klo 19:54
  Joo, ei tässä mitään. Hannu Saraluoto hyvä uusi Susikoski. Vaan minkä vuoden?

 • nimimerkki

  ukkelo

  4.12.2016 klo 06:38
  Otan kopin tuosta puttosen näköhavainnosta Mauri Sariolasta vuodelta 1983. Itselläni on luultavasti sellainen jo 70- luvun alkupuolelta. Agricolan kirkon puistossa vastaan tuli poikkeuksellisen kookas mieshenkilö ja kaunis nainen. Silloinen vaimoni tönäisi kylkeen ja kuiskasi että tuossa menee se kauhea Sariola. Tyydyin nyökkäämään, vaikka en kirjailijan tuotantoon ollut silloin vielä tutustunut. Tunnistukseni perustui luultavasti Jussi Talven päätoimittaman Uusi Maailma lehden artikkeliin, jossa Mauri kirjoitti kuinka betonikärryt saivat kyytiä vuorineuvos Armas Puolimatkan työntämänä.

  Vasta kun myös kirjat olivat tulleet tutuiksi kymmenisen vuotta myöhemmin, rohkaistun soittamaan Maurille, joka hyvin ystävällisesti pyysi soittamaan uudestaan, koska silloin matti oli paria siirtoa vaille valmis. Harmittaa vieläkin että en rohjennut sitä tehdä, koska aika pian oli jo liian myöhäistä. Kun on lukenut Maurin koko tuotannon, monet teokset useampaankin kertaan, nämä vähäiset kontaktit ovat arvossaan.

  Olisi mukavaa lukea seuramme muiden jäsenten pienistäkin kontakteista Mauri Sariolan kanssa ja mikäli niitä on, avata vaikka oma ketju aiheelle. Niistä saattaisi olla apua henkilölle, joka valikoituu koostamaan juhlakirjan julkaistavaksi vuonna 2024, jolloin sata vuotta on kulunut Maurin syntymästä. Joten kiirettä alkaa pitää. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa, eikä vasta sitten kun kustantaja soittaa että huomenna on oltava valmista.

 • nimimerkki

  puttonen

  6.12.2016 klo 15:02
  Maurin synttäreihin liittyen tuli ajatelluksi rikostarkastaja Susikosken ikää. Useinhan kirjailijan ja hänen päähenkilönsä persoonissa ilmenee jonkinlaista yhdenmukaisuutta.

  Jatkosodan perääntymisvaiheessa kesällä 1944 joukkueenjohtaja, reservin luutnantti Susikoski on 21-vuotias. Mikäli ajatellaan, että nuori luutnantti olisi syntynyt loppuvuodesta - vaikka marraskuussa - kuten eräs Laguksen panssaridivisioonan viestiupseerikokelas, niin Susikoski olisi syntynyt vuonna 1922. Leo Olavi olisi siis Mauri Aukustia pari vuotta vanhempi. Tämä sopisi myös usein Susikosken esikuvaksi mainitun asessori Martti Salanderin ikään. Hän oli syntynyt 10.11.1922. Minua tällainen Maurin johdonmukaisuus tässä asiassa suuresti miellyttää.

  Susikoski ylennettiin reservin kapteeniksi 6.12.1968. Tämä selviää Maurin kirjasta "Susikosken elämän kevät", jossa komisario Viromäki erehtyy puhuttelemaan esimiestään yliluutnantiksi. Yksitoista vuotta myöhemmin "ahtojäissä" oleva Susikoski on jo majuri reservissä.

  Onnittelut kaikille tänään 6.12 ylennetyille ja kunniamerkin saaneille! Ja Hyvää Itsenäisyyspäivää meille kaikille!

 • nimimerkki

  T H

  7.12.2016 klo 15:58
  Päiväkirjamerkintä 28.10.1982: Sariolaa kuuntelemassa Roution kirjastossa. Tullessaan kätteli kaikki ja kertoi: Usein tästä ohi ajanut kun tuo Lohjan Alko tuolla keskustassa. Paikalla paljon
  entisiä oppilaita Pohjoisen suunnasta. Mukanani oli myös (vastahakoisesti) vanhempi tyttäreni
  joka myöhemmin vasta oivalsi tämän tilaisuuden arvon. Myös T H toivottaa (myöh) kaikille
  Hyvää Suomen 99 itsenäisyyspäivää. Onnittelut myös ylennyksien ja kunniamerkkien saajille.
  Itsellä tuo viimeinen S L A R vuodelta 2011

 • nimimerkki

  puttonen

  15.9.2022 klo 22:49
  Kysymys tietäjille syysillan ratoksi. Myös intendentti saa vastata heti kun keksii. Vihjeinä tämän palstan otsikko ja että vastausta voi Maurin osalta etsiä hänen kotiväestään. Mikä yhdisti seuraavia kirjailijoita: Aleksis Kivi, F.E.Sillanpää, Eino Leino, Mauri Sariola? (Eikä vastaus siis ole alkoholi).

 • nimimerkki

  Magisteri

  16.9.2022 klo 06:41
  ”Tuliliemen tuttavuutta” olisin itsekin arvellut, mutta myös se yhdisti näitä herroja, että jokaisen yliopisto-opinnot jäivät enemmän tai vähemmän kesken. Se ei liene oikea vastaus, koska vihjeenä otsikko ja vastausta voi Maurin osalta etsiä hänen kotiväestään.

  Toinen arvaus: olivatko perheidensä nuorimpia lapsia?

 • nimimerkki

  puttonen

  16.9.2022 klo 10:24
  Pitää sanoa kuin entisessä etsintäleikissä, että polttaa, polttaa - mitä tulee Magisterin arvauksiin. Varmaankin löytyy useitakin yhtymäkohtia neljän kirjailijan elämästä, kun tiheällä kammalla vedetään, joten vihjeillä vähän koetin rajata. Alkoholi ja yliopisto-opinnot todellakin näitä miehiä yhdistivät, mutta perheidensä nuorimpia lapsia eivät kaikki olleet. Tosin läheltä liippasi sekin ja jouduin Magisterin vastauksen jälkeen oman muistikuvani tarkistamaan. Aleksis Kivellä oli sisar Agnes, joka kuoli 13-vuotiaana vuonna 1851. Leino, Sillanpää ja Sariola olivat perheidensä kuopuksia. Kysymys siis on vielä vastausta vailla, vaikka lähellä jo oltiin. Hienoa on myös se, että kaikilla näillä kirjailijoilla lienee edelleen oma nimikkoseura.

 • Matti Nummenpää

  16.9.2022 klo 12:24
  Ainakin jokaisella on oma nimetty koulu. Vaikkakaan kaikki eivät enää ole koulukäytössä.

  Mauri Sariolan koulu Hattulan Kosken kylässä ei ole enää koulukäytössä, mutta Maurin laatta on edelleen koulun seinässä.MS-int

 • nimimerkki

  puttonen

  16.9.2022 klo 20:52
  Näemmä löytyy yhä lisää yhdistäviä tekijöitä, mutta tässä kysymyksessä ollaan ajassa ennen kirjailijoiden koulunkäyntiä ja paljon ennen kuin heille nimikkokouluja nimettiin. Lisävihjeenä, että: "äidit vain nuo toivossa väkevät..." eli kirjailijoiden äidit ovat tässä avaimena ratkaisuun.

 • nimimerkki

  Magisteri

  16.9.2022 klo 23:55
  Äidin nimi Anna täsmäisi muuten, mutta Sillanpäätä äiti oli Loviisa Vilhelmiina.

 • nimimerkki

  Magisteri

  17.9.2022 klo 09:12
  Arvataan vielä kerran. Äidit olivat nelikymppisiä pojan syntyessä.

 • nimimerkki

  puttonen

  17.9.2022 klo 10:55
  Onnittelut Magisterille hienosta tehtävän ratkaisusta! Kirjailijoiden äidit olivat todellakin kaikki yli nelikymppisiä saadessaan lahjakkaat poikansa! Vanhin oli poikansa syntyessä Eino Leinon äiti Anna Emilia, 43 vuotta. Varttuneita olivat äideiksi myös Anna Lyydia ja Anna-Kristiina. Niukimmin 40 vuotta ylitti Lovisa Vilhelmina, joka pyöräytti tulevan Nobel-kirjailijan vain vajaa kuukausi 40-vuotispäivänsä jälkeen.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Maurin synttärit