Lukupiiri

« aihelistaan

Lokakuu 2015 kuukauden keskustelu


  • Matti Nummenpää

    14.10.2015 klo 23:39
    Aloitamme syyskauden käsittelemällä Mauri Sariolan eri lehtiin kirjoittamia novelleja ja jännityskertomuksia. Näitä on paljon ja erimuotoisia. Lehtien jatkokertomukset ovat monille tuttuja. Mauri kirjoitti myös monen tyyppisiä sarjoja, kuten 'Kohtalo katkoo langat', Rikos lain vaa'assa', Tasoittajan muistelmat.

    Ensimmäiset kertomukset Maurilta julkaistiin jo lukioaikana kirjoituskilpailun tuloksena. 1950-luvulla Mauri alkoi saada lehtinovelleista palkkioita. Ensimmäiset olivat Maurin tukkisavotoilla ja tietyömaaparakeissa kuulemia tarinoita, jotka hän jalosti mainioiksi lehtijutuiksi.

    Vuonna 2014 ilmestyi CrimeTimen kustantamana kirja, johon on koottu edustava näyte Maurin jännityskertomuksista.

    Tästä on hyvä alkaa aiheen käsittely.

    MS / int.

  • nimimerkki

    Juhani S

    18.10.2015 klo 10:00
    Laulu seis, sanoi Susikoski kirjan vanhin novelli on Sima Arra -nimellä kirjoitettu Väärä ura vuodelta 1955. Eli samoilta ajoilta, kuin Sariolan ensimmäinen rikosromaani Laukausten hinta. Novelli on kirjoitettu huolella ja harkitusti. Maurin kirjallinen tyyli näkyy alusta lähtien. Rikkaan ihmisen murhaaminen perinnön toivossa esiintyy Sariolan aiheena varsin usein myöhemminkin.

    Tämä ei liene varhaisin Mauri Sariolan julkaistu juttu. Onko tietoa aikaisemmista kertomuksista? Aloittiko Mauri Sariola rikosteksteillä?

    Juhani S

  • Matti Nummenpää

    18.10.2015 klo 10:49
    Varhaisimmat seuran tiedossa ja hallussa olevat Mauri Sariolan tekstit ovat hänen koulun ainevihoissaan. Näitä ei ole julkaistu - vielä. Tämänkin ehtii tehdä vaikka seuran jäsenlehdessä tai tulevassa Mauri Sariolan novellikokoelmassa.

    Mauri osallistui Lukemista kaikille lehden rakkausnovellikilpailuun. Tulokset julkaistiin lehden numerossa 31-32 vuonna 1945. Seuraavassa numerossa julkistettiin 2 Mauri Sariolan lunastettua kertomusta (toim. Yrjö Halme).
    Vuonna 1946, numerossa 3-4 julkaistiin Maurin kilpailussa lunastettu rakkauskertomus nimeltä Asia oli selvä. Novelli julkaistiin nimimerkillä Olavi Kelles. Pari muutakin rakkauskertomusta julkaistiin vuosina 1946-47 nimimerkillä Aurio Uljas.
    Saman lehden numerossa 15-16 / 1948 oli ensimmäinen Mauri Sariolan omalla nimellä kirjoittama kertomus. Tämän nimi on Kutsu avaruudesta ja se on julkaistu Mauri Sariola -seuran lehdessä Ampiaiskesä v. 1999. Lukupiirin etusivulle liitän kuvan kyseisestä artikkelista. Kuvan tekijää ei ole mainittu, kuten yleisestikin siihen aikaan tapa oli.

    Vuonna 1954, numerossa 48, oli kertomus Keitto kerrassaan! kirjoittajana nimimerkki Simo-Auli Arra. Tämä on ensimmäinen varsinainen julkaisu, jonka johdosta Mauri alkoi huomata, että kynästä voi valua rahaa ja siten alku Sariolan kirjailijauralle.

    MS / int




  • nimimerkki

    Jarmo

    3.1.2016 klo 15:28
    ”Laulu seis, sanoi Susikoski” kirjan julkaisu oli hieno tapa tuoda esiin Mauri Sariolan lyhyet jännityskertomukset. Näistä tarinoista huokuu esiin Maurin tuttu tyyli. Näitä kertomuksia voitaneen pitää kirjan siemeninä, joista Mauri Sariola olisi pystynyt helposti jalostamaan kokonaisen kirjankin. Näinhän Mauri taisi tehdäkin eli jalosti lyhyistä tarinoista romaaneja ja romaaneista lyhyitä kertomuksia tai jatkosarjoja. Pientä ideoiden kierrätystähän löytyy toki Maurin uran ajalta.

    Laulu seis, sanoi Susikoski teoksesta jää mieleen etenkin naiskonstaapeli Helvi Rasti ja se, että Susikoskelta varastettiin Volvo. Hehheh, ei ihan tuttua menoa romaaneista.

    Seuraavaa koostetta odotellessa…

  • Matti Nummenpää

    6.1.2016 klo 15:21
    Tolkuttoman määrän novelleita Mauri muitten kiireittensä keskellä kerkesi tekemään. Mauri Sariola -seuran perustehtäviä on koko Mauri Sariolan tuotannon kartoittaminen ja saattaminen kaikkien halukkaiden luettavaksi. Muilta kuin novellien osalta tavoite on saavutettu ja lehtikirjoituksissakin päästy hyvään alkuun. Valitettavasti miehemme kansalliskirjastossa on jäänyt eläkkeelle ja tämä hidastaa kertomusten löytämistä. Onneksi ehdimme maukkaimat herkkupalat saada julkaistaviksi.
    Vuoden 2016 aikana julkaistavaksi on budjetoitu seuraava koostekirja. Siinä saattaa olla mukana muutakin kuin Susikoskea ja jännityskertomuksia. Paljon toisenlaistakin Mauri on kirjoittanut sekä kirjoina että kertomuksina.

    Lukupiiri voisi taas toimia apuna. Uudelle kertomuskokoelmalle pitäisi keksiä nimi. Aloitetaan vaikeammalla tavalla eli mietitään kirjan nimeä tietämättä yksittäisten novellien nimiä tai sisältöä.

    Antakaapa tulla ehdotuksia.

    MS / Int

  • Matti Nummenpää

    6.1.2016 klo 21:05
    Ja sitten lisää tehtäviä lukupiirille!
    Kouvolan Dekkaritapahtuma pidetään tulevan kesäkuun alkupuolella jo XX kertaa. Mauri Sariola -seura on ollut joka vuosi paikalla ja työtehtävissä. Ensimmäiset dekkariluennot pitivät Tuula Sariola, Seppo Simola ja Martti Salander. Sittemmin on lauantain ensimmäinen luento vakiintunut Mauri Sariola -seuralle. Paria poikkeusvuotta lukuunottamatta tämän luennon on pitänyt MS / Int. Kutsu on käynyt myös tulevalle kesäkuulle. Aihe on tänä vuonna "dekkari yhteiskunnan peilinä".

    Odottelen lukupiiriläisten ehdotuksia sekä Mauri Sariola -seuran luennon otsikoksi että aiheita, mitä esitelmässä käsiteltäisiin.

    Jään odottelemaan. Esitelmän otsikolla on vähän kiire, että saadaan ohjelmaesitteitä suunnitteluun. Aiheita ehtii lähetellä vaikka kyseisen lauantain aamuun saakka.

    MS / Int

  • nimimerkki

    Jarmo

    8.1.2016 klo 19:59
    Nimiehdotus kertomuskokoelmalle: Lavean tien kertomuksia.

  • nimimerkki

    Poikkeusvuotinen Juha K

    14.1.2016 klo 19:27
    Mielestäni tässä olisi oiva tilaisuus hieman laventaa aihepiiriä. Vaikkakin aiheena on "dekkari yhteiskunnan peilinä" voisi puhua henkilöstä dekkarin takana ja täten tuoda esiin suhtautumisen yhteiskuntaan ja sen muuttumiseen. Maurihan tunnetusti herätti mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan ja sai myös valtakunnan ykköshenkilöt varpailleen. Mauri suututti Kekkosen Isänmaan partureilla ja nosti toisaalta arvoonsa Mannerheim ristin ritarit. Kirja "Kolmannen valtakunnan kuningatar" sai monet haukkomaan henkeä. Toki dekkareissakin kuunnellaan vallankumouslauluja jne. mutta hyvä olisi tuoda esiin se mikä piirtyy kirjailijan omista kokemuksista ja tunnoista tekstiin. Erityisesti olisi hyvä tuoda julki se, ettei monelle lukijalle muodostunut mielikuva: Mauri Sariola = dekkarit, ole koko totuus. Dekkarikirjailija oli paljon muutakin ja ajankohtaista olisi tuoda esiin muun muassa ritarikirjat. Dekkariin yhteiskunnan peilinä vaikuttaa kirjailija - teki hän sen tietäen tai tiedostamatta.

  • Matti Nummenpää

    15.1.2016 klo 14:46
    Kiitokset Poikkeusvuotinen Juha K:lle.

    Tässä on jo hyvää pohjaa kesäkuun alun esitelmälle.
    Dekkaritapahtumassa puhutaan dekkareista, mutta perinteiseen lauantain avausluentoon kokoontuvat yleisestikin Mauri Sariolasta ja hänen tuotannostaan kiinnostuneet. Viime vuosina ilahduttavasti yleisömäärä on jopa lisääntynyt. Viime vuonna aiheena oli huumori, enkä silloinkaan eritellyt vain dekkareissa olevaa huumoria.

    Myös tulevan koostekirjan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa nimiehdotus on varsin kelvollinen.

    Lisää kannanottoja odotellessa.

    MS / Int.

  • nimimerkki

    Serambleri

    17.1.2016 klo 20:59
    Vahvoja voimia tuntuu olevan dekkarileirin ja dekkaripäivien taustalla. Eipä kulunut kauan siitä kun julkaistiin tämä aihe "Dekkari yhteiskunnan peilinä", niin jopa valtakunnan ykköslehti raapaisee laajan jutun siitä miten dekkarit ovat löytäneet eksoottiset maat.(HS 17.1. 2016)
    Mitäpä muuta siinä on taustalla kuin ajatus, että lukemalla dekkareita saa kuvaa kohdemaasta ja sen elämisen malleista. Lehden mukaan dekkarinteossa on kulttuurin esittely yhtä tärkeää kuin syyllisen kiinni saaminen.
    Kääntelin asiaa mielessäni ajallisesti toisinpäin, eli jälkiviisauden suuntaan, siten, että dekkari ei olisikaan ihan peili, vaan mieluummin aikakone.
    Aloin pohtia Mauri Sariolan tuotannosta siilautuvaa kuvaa kirjoitushetken olosuhteista ja elämisen tavoista Suomessa. Kun lukaisee kirjat 1950 -luvun puolivälistä tuotannon loppuun, saa kyllä melkoisen tietopaketin siitä, miten maa makasi. Bonuksena tulee se, mikä Simo Salmisen rotestilaulussa jäi uhkailun asteelle: "Voi olla että vielä käydään ulkomaillakin". Maurin kirjoissa käydään ulkomailla konnajahdissa ja tehtaita rakentamassa ihan runsaassakin määrin.

    Kyllä tulee nykylukijalle selväksi silloisen yhteiskunnan kerrostumat, rahan voima, elämänolosuhteet kaupungissa ja perämetsissä, soittopelit ja korttipelit, autokalusto ja liikennekäytös, käsitellään myös käyttäytymissäännöt kristallikrunujen ja valkoisten pöytäliinojen vaikutuspiirissä. Esille tulee myös leivättömän kattauksen maailmassa vallitseva ilmapiiri. Elvis ja eräät vallankumouslauluja vonkuvat taiteilijat saavat ansionsa mukaan. Pitkälettisistä villapaitakirjailijoista tehdään selvää useaan otteeseen. Ainakin uteliaaksi ajankohtaa itse kokematon lukija tulee.
    Sitä Hesarin peräänkuuluttamaa eksotiikkaa edusti pyyhkäisy ulkomaille. Ensin jyristeltiin Convair Metropolitanilla, syötiin lennolla hummeria. Pian sitten tulikin ranskalainen sulavalinjainen kaunotar kyytipeliksi, ja suihkumoottorin tasaisen vihellyksen saattamana ampaistiin taivaalle. Hyvä kun pitkänhuiskea harmaasilmä ehti koipensa suoristaa(!) ja Coltin sytyttää(!), niin jopa oltiinkin Pariisissa.
    Kyllä kai tuon dekkari yhteiskunnan peilinä -teeman voi kääntää näinkin päin. Leikinkin ajatuksella, että Sariolan tuotanto olisi ilmestymishetkellä "simultaanitulkattu" vaikkapa Ambomaalla paikallisessa kyläkokouksessa. Olisipa siinä ollut heille sitä eksotiikkaa( ja lähetyssaarnaajilla selittämistä...)

  • Matti Nummenpää

    30.4.2016 klo 11:03
    Torstain 28.4.2016 YLE1 ohjelmassa Puoli Seitsemän esitellään mm. Kouvolan Dekkaripäiviä ja erityisesti Mauri Sariola -seuran osuutta. Seura on ainoana järjestönä osallistunut jokaiseen Dekkaritapahtumaan. Perinteisesti lauantai käynnistetään Mauri Sariola -aiheisella luennolla. Niin myös vuonna 2016.

    Lukupiiriläiset, tervetuloa Kouvolaan

    Ohjelmaan pääsee osoitteesta:
    http://areena.yle.fi/1-3142351?autoplay=true

    Dekkaritapahtumaa käsittelevä osuus alkaa noin ajassa 12.40.

    MS / Int

  • nimimerkki

    ukkelo

    2.5.2016 klo 04:36
    Nämä ovat juuri sellaisia bongauksia, joita lukupiiriläisen kannattaa katsoa. Muutoinhan ei tuota puoli seiskaa tule katsottua koskaan, koska se on suunnattu varttumattomammalle katsojakunnalle.

    Nuoreksi tytöksi Ritva Sorvari puhui osuvasti Mauri Sariolan ystävistä. Tiedä vaikka kirjat saisivat vielä uusiakin lukijoita. Nostalgian ystäviä löytyy kaikista ikäluokista ja miljöön kuvaajana Mauri hakee vertaistaan suomalaisessa rikoskirjallisuudessa. Kun on riittävän nuori tai vanha, kirjojen helppolukuisuuskaan ei ole haitaksi.

    Omassa hyllyssä komeilevat toki sellaisetkin teokset kuten James Joycen Finnegans Wake ja Ludvig Wittgenstainin Tractatus Logico Philosophicus, mutta niiden lukukokemusta voin verrata vain Nuoren Wertherin kärsimyksiin.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Lokakuu 2015 kuukauden keskustelu