Lukupiiri

« aihelistaan

Maaliskuun 2016 keskustelu: Lavean tien laki


 • Matti Nummenpää

  27.2.2016 klo 11:05
  Edellinen kuukauden kirja ei herättänyt erityisen laajaa keskustelua, vaikka aikaa lisättiin helmikuullekin.
  Aloitetaan maaliskuu ja otetaan tarkasteltavaksi Mauri Sariolan myydyin ja kansainvälisesti palkittu teos Lavean tien laki. Kirjaa on käsitelty lukupiirin aikaisemmassa formaatissa, mutta nyt on sopiva aika ottaa tämä uudestaan käsittelyyn.

 • nimimerkki

  ukkelo

  1.3.2016 klo 05:08
  Toivon, ettei lavean tien lakia sovelleta henkilöön joka tätä kirjaa joutuu ensimmäiseksi kommentoimaan. Tällä taisi tulla Grand Prix du roman d’Adventures palkinto, mutta omassa arvosteluasteikossa tuo sijoittuu jos ei nyt aivan vihonviimeiseksi niin ainakin yhdeksi kehnoimmista Mauri Sariolan teoksista. Kirjoitettu liian kevyellä kynällä raskassoutuisen suomalaisen lukijan makuun.

  Täytyy lukaista tuo ensin ties monenneko kertaan ennen kuin kommentoin lisää. Agatha Christien kirjoissa pääkonnaksi osoittautuu aina vähiten todennäköisin henkilö, kun taas Mauri jättää jotain myös lukijan vastuulle. Käsissä on divarista ostettu toinen painos vuodelta 1961. Täytynee se vielä kerran lukea löytääkseni lisää perusteluita murskaavalle arvostelulleni. Kappas, kun sitä lukee ei se sittenkään taida olla niin kehno kirja kuin muistin.

 • nimimerkki

  Serambleri

  5.3.2016 klo 23:19
  Onpa hyökkäävä kansipaperi! Ei olekaan se tuttu sininen käsirautakuva, vaan kuuluisan kuvantekijän Seppo Polameren punaista ja keltaista kirkuva kansi, nyt kerrankin siis kansi ilman kuvaa. Tekijä yllä ja kirjan nimi alla. Keskelle kantta on survottu maininta ranskalaisten antamasta palkinnosta. Gummerus on päättänyt rahastaa ja pannut kirjan julki Kolibri -sarjassa vuonna 1970.
  Hyvä kun vielä julkaisivat. Hyvä kirja tämä on. Mauri on omalla maaperällään.

  Tuli heti ensi sivuilla tuttu ja turvallinen tunne(vinoa hymyä). Ei ole epäselvää, kenen koneesta teksti on. Naisia "osataan" sekä kohdella että kuvailla. Näin vuonna 1961:
  Ensimmäinen sivu on vielä kesken kun päähenkilö, varatuomari Matti Maatalon poika Viima ehtinyt sanoa sihteerilleen (26 vuotta, noin 75 kiloa) "Hyvää huomenta, minusta näyttää, että olette jälleen viime aikoina hiukan lihonut." Sillä lailla se hyvä työpäivä alkaa asianajotoimistossa...
  Toinen sivu on vasta puolivälissä kun olemme saaneet tietää sihteerin olevan varsin täyteläinen, erityisesti poven ja rakenteellisesti voimakkaan lantion seutuvilta. Uumansa sen sijaan on ällistyttävän kapea ja sääret hyvät.
  Enemmän Sariolaa lukenut jää kaipaamaan niitä ohuita nilkkoja (ei huolta, kyllä asiaan palataan, kapoiset ovat nilkat). Uimapuvussa nainen on hivenen koomillinen, mutta samalla jotenkin houkutteleva näky.
  Olisi kiinnostavaa pohtia, miten ranskattaret ovat suuta suipistaneet voittajakirjaa lukiessaan.

  Muistan ensitapaamisen tämän kirjan kanssa. Loppu on aivan huikea, teki totisesti vaikutuksen. Kylläpä pääsi kirjoittaja ratkaisullaan yllättämään. Kun kirjan lukee ännännen kerran, tilanne on toinen. Loppuratkaisu kummittelee mielessä ja tavallaan häiritsee lukunautintoa.
  Tästä juonesta ei nyt enempää. Jos kirja on outo tai perusteellisesti unohtunut, niin äkkiä lukemaan, hopi hopi. Jos pitäisi suositella jotain Sariolan kirjaa tuotantoa tuntemattomalle, on LTL aivan listani kärkipäässä. Ei ole turhaan palkittu.


 • nimimerkki

  ukkelo

  6.3.2016 klo 00:25
  Kirjan arvostus näkyy olevan kiinni, paitsi lukijasta, myös lukijan iästä. Edellisestä lukukerrasta kun on kulunut muutamia vuosikymmeniä, huomaa kuinka paljon lukija on kehittynyt. Välissä on tarvinnut lukea koko Agatha Christien tuotanto, jotta osaa arvostaa kuinka hyvä Lavean tien laki on nimenomaan dekkarina. Sariola kuvaa henkilöitään voimakkain siveltimen vedoin. Hän ei pläjäytä kertarysäyksellä ohuesti luonnehdittuja tyyppejä, vaan sopivasti matkan varrella, muistaen aina palauttaa mieleen kenestä on kysymys jatkossakin. Se mistä puusta kukin on veistetty, paljastuu vasta loppusivuilla.

  Jo kirjan alkuasetelma on herkullinen kun varatuomari Viiman kehnonlaisesti menestyvään lakiasiantoimistoon astelee taloustirehtööri Patamaa. Tirehtööri on runollisten rakkauskirjeittensä takia joutunut kiristyksen uhriksi. Toki kyseessä saattaa olla paljon vakavammastakin. Juonesta en paljasta enempää, koska saattaahan olla että joukossamme on joku muukin joka ei sitä muista tai ei edes ole lukenut koko kirjaa. Varsin hyvin kirjoittaja tarinaansa kuljettaa. Suurin osa kirjan henkilöistä on perustellusti epäiltynä, Patamaa itsekin. Kirjan 30 viimeistä sivua ovat jo sellaista luettavaa, ettei kirjaa voi enää siinä vaiheessa jättää kesken.

 • nimimerkki

  ukkelo

  6.3.2016 klo 03:01
  Nyt kävi sellainen epätodennäköinen sattuma, että samalla kun pusersin omaa jatkokommenttiani, Serambleri oli jo kommenttinsa julkaissut. Siitä intoutuneena jatkan yökukuntaani. Tämän oman niteen sinikeltaisessa kannessa komeilevat nuo mustat käsiraudat ja Divari Freda 14 hintalappu 10.00, peräisin ajalta, jolloin markallakin oli vielä ostovoimaa ja teosta ei ollut vielä käännetty ranskaksi.

  Olen täydellisesti samaa mieltä Seramblerin kommenttien kanssa, mutta en malta olla maustamatta niitä ukkelon puumerkeillä. Siinä vaiheessa kun arvostettu, tyylikäs ranskatar ojensi Maurille huomionosoituksen parhaasta dekkarista linnansa pihalla, suomalaisten naiskriitikoiden viha oli vasta nousemassa huippuunsa. Ei käynyt heidän pirtaansa että Mauri luonnehti myös naisten fysiologiaa. Täysin käsittämätön mielipide, koska vielä armottomammin Mauri luonnehti miesten habitusta. Punaiset silmät, paksut silmäpussit jne. Ei siitä mieslukija suutu että Patamaata luonnehditaan leveäharteiseksi, römeä-ääniseksi ja voimakasrakenteiseksi, mutta se oli silloin naisen aliarviointia jos mainitaan että Raili Lehmus oli korkeapovinen ja muutoinkin uhkeamuotoinen, kaikin puolin upea nainen. Mitä henkisiin kykyihin tulee, siinäkin suhteessa Mauri kuvasi tuossa kirjassa sihteeri Vehmaan paljon kyvykkäämmäksi kuin pomonsa juristi Matti Vihman.

  Perustelen kehnoa alustusarviotani tästä kirjasta juuri sillä että varatuomari Viima ei ollut nuoruudessani eikä vieläkään olisi juristi jonka puoleen kääntyisin jos tarvitsisin apua lainopillisissa kysymyksissä. Se käsitys vain vahvistui kirjan ns. miehen iässä luettuani. Nyt kun elämänkokemus on opettanut arvostaman kirjaa muillakin kriteereillä, täytyy todeta että maailmanluokan dekkari tuo on ja palkintonsa ansainnut.

 • nimimerkki

  PPP

  6.3.2016 klo 16:32
  Mikä tämä Le prix du roman d’aventures -palkinto on? Ranskankieliseltä wikipedialta katsoessani, on sitä jaettu vuodesta 1930 ja Sariola on ensimmäinen nimi, joka ei silmiini näytäranskankieliseltä nimeltä. Myöhemmistä nimistä ainoastaan Peter Lovesey ja Patricia Cornwell ovat jotenkin tuttuja.

  Itse kirja on tyypillistä aikansa Sariolaa, ei sen enempää. Mikä on kyseisen kirjan menestyksen salaisuus? Elvis muistetaan mainita, eikä mitenkään myönteisessä mielessä. Loppuratkaisu on vähintäänkin yllätyksellinen. Jälleen amatööriampuja "onnistuu".

  En tietenkään väitä, että kuka tahansa voisi kirjoittaa paremman, itse ainakaan. Kyllä Sariola kirjoittamisen hallitsi. Itse luin kirjan ensimmäisen kerran joskus teini-ikäisenä. Ja nyt lukemani versio oli kolibri-sarjan punakeltainen,jonka "pelastin" jätepapereista.

 • nimimerkki

  Jarmo

  6.3.2016 klo 16:32
  Lavean tien laki 8. painos vuodelta 1994 tuli luettua. Ukkelon räväkän keskustelun avauksen jälkeen itse joudun toteamaan, että tämä kirja Maurin parhaimmasta päästä. Loppuyllätys on hyvin ideoitu. Toki uudestaan luettuna tämä ”yllätys ei enää pääse yllättämään” yhtä tehokkaasti kuin ensi lukemalla. Sai Mauri aikoinaan lähteä noutamaan palkintoaan ihan ansaitusti Ranskasta.

  Sisällöstä ei nyt enempää, mutta Matti Viiman persoonasta voisi todeta, että hän oli hiukan erikoinen persoona. Viima on nopea kiivastumaan ja hiukan outoja sammakoita suustaan päästelevä tyyppi.

  Siitä olen joskus miettinyt, että oliko Mauri Sariolan tarkoitus alun perikin kirjoittaa useampi Viima-kirja? Sarjassahan on havaittavissa tietty draaman kaari. Hurjan pojan koti ja Punaisen kukon laulu ovat hyviä kirjoja. Viiman pitkä siimakin toimii kohtalaisesti. Budapestin uni ei minuun taasen oikein tehoa vaikka siinä Matti Viima saatiin rikkaisiin naimisiin.

 • nimimerkki

  Serambleri

  6.3.2016 klo 21:58
  Olemme tällä palstalla useasti käsitelleet ja kiittäneet sitä, että Sariolan tekstit kuvaavat ansiokkaasti tapahtuma-ajan tapoja, tunnelmia, taloutta jne. Olemme myöskin joskus havainneet, että eräät asiat eivät ole yhteiskunnassa juurikaan muuttuneet kirjoitusajankohdasta nykypäivään tultaessa. LTL antaa asiasta hupaisan, tai sanottaisiinko kuitenkin, surullisen esimerkin.

  Viima hiillostaa oikeussalissa pankinjohtaja Kanervamäkeä.

  "Vetäisin salkustani uuden paperin ja kiitin samalla vielä hengessäni sitä, että Helsingin rikospoliisi ja keskusrikospoliisi olivat huononlaisisa väleissä keskenään. Olin saanut lausunnon keskusrikospoliisista ilman että asiasta olisi tiedotettu pääkaupungin poliisin murharyhmälle."

  Kun muistelee viimeksi kuluneiden 10-15 vuoden uutisointia em. laitosten suhteista, havaitsee että eipä mitään uutta auringon alla tai länsirintamalta, mitä lainausta nyt halutaankin käyttää. Saisivat parantaa tapansa.

  Toinen asia, joka vuosikymmenien aikana ei dekkareissa tunnu muuttuvan (ja jonka kai ei pidäkään muuttua), on toimintaohje henkilölle, joka on läsnä tai hetikohta tulee murhapaikalle. Hänen pitää muistaa ottaa käteensä vainajan vieressä oleva pistooli tai sen puuttuessa vetäistä kalmon rinnassa törröttävä tikari reippaalla otteella kouraansa.

 • nimimerkki

  ukkelo

  6.3.2016 klo 23:14
  Le prix du roman d'aventures est un prix littéraire décerné chaque année par la Librairie des Champs-Élysées, puis par lesÉditions du Masque à un roman policier français ou étranger.

  • Elikkä kyseessä on palkinto, jonka kustantaja myöntää vuosittain parhaalle ranskaksi käännetylle poliisiromaanille, korostan että un roman policier, tarkoituksenaan lisätä kustantamiensa kirjojen myyntiä, mikä ei vähennä listalle päässeitten teosten arvoa. Se että 1969 : Un printemps finlandais - Mauri Sariola voitti kisan ilman Susikoskea, kertoo että lautakunta on arvioinut kirjailijan muutakin tuotantoa suuremmalla ymmärryksellä kuin he jotka päättävät Finlandia palkinnoista. Jo kirjan nimi ”Erään suomalaisen kevät” joksi kääntäisin sen takaisin ranskasta, kertoo paljon suuremmasta huumorintajusta kuin paskantärkeässä Finlandia raadissa olen koskaan havainnut.

  • Minulta kesti yli 30 vuotta kunnes itsekin muutama päivä sitten joudun toteamaan että kirja onkin Maurin parhaasta, eikä sen heikommasta päästä. Dekkarina tai painokseni takakantta lainatakseni oikeudenkäynti- tai palkinnon jakajaa lainaten poliisiromaanina tämä edustaa maailmanluokan tasoa. Mauri lähes kädestä pitäen opastaa lukijaa, kuten pankkineuvoja aloittelevaa sijoittajaa. Vahvistaa arvauksia, esittää lisää johtolankoja, jotka kantavat loppuun saakka, mutta olivat vain pieni siivu isosta kuvasta. Vihjeitä vilisee kuten että, tuo Koskenniemen teos on vain kaksi vuotta vanha painos. Poikkeuksellisen suurella huolellisuudella Mauri käsittelee myös epätodennäköiset sattumat osoittaen kykynsä myös skeptiselle lukijalle.

  Rikoskirjallissuudessa tämä vertautuu sellaisiin mestariteoksiin kuten Christien Murder of Roger Acryod ja loppuyllätyskin on samaa luokkaa.

 • nimimerkki

  Serambleri

  8.3.2016 klo 16:27
  Lukupiirissä on joskus etsitty maurismeja, ilmaisuja, jotka paljastavat kenen kirjoituskoneesta merkit on paperille levitelty tai ainakin antavat aiheen arvella sylttytehtaan sijaintia.
  Aloin joskus Laukkoja lukiessani laitella marginaaliin ämmiä (lyijykynällä tietysti) sellaisiin kohtiin, joista Sariolan tekstiä lukeneelle voisi pilkahtaa vihje siitä, kuka Eskon puumerkkejä levittelee.
  Asia tuli mieleen kun Lavean tien lakia pitkästä aikaa luin.

  Pari esimerkkiä siitä, mitä tarkoitan. (Juujuu, on näistä ennenkin tarinoitu.)
  Sariolahan kuvailee lukijalle paljon asioita, kuvaa henkilöitä ja pukeutumista, rakennuksia sisältä ja ulkoa, autoja, luontoa usealta alueelta jne.
  Huomiota herättää toistuva ilmaisu, jossa joku asia piirtyy tietynlaisin linjoin, kaarin tai viivoin. LTL antoi tähän kommenttiin perusteita.
  Kun Sistonen kiidättää seuruetta Buickilla kohti Patamaan kartanoa niin "alastomien puitten oksat piirtyivät kirkkaan ilman läpi mustin, terävin viivoin". Matti toheloi liikenteessä ja päättää ajaa jatkossa varovaisesti. Paikkakin selviää: "Marskin patsaan kovat viivat ilmestyivät vasemmalla näkyviin saderyöpyn keskeltä."
  Vain viisi riviä eteenpäin, niin löytyy pysäköintipaikka. "Patamaan auto oli seissyt samassa paikassa. Silloin sen ylpeät, kromilta ja teräkseltä välkkyneet viivat olivat tuntuneet kaiken varman ja pysyväisen vertauskuvalta.."

  Seramblerin luokituksessa teknilliseksi maurismiksi luetaan auton keulan nimeäminen jäähdyttäjäksi esimerkiksi silloin, kun kerrotaan mihin suuntaan auto on pysäköity tai pysäköidään.

  Sistonen kertoo oikeudessa Patamaan puhumisesta Elsan ovipuhelimeen. "Satuin näkemään. Tarkoitan....en halunnut vakoilla, mutta auton jäähdyttäjä oli tuohon suuntaan ja istuin ohjauspyörän ääressä."
  Maurin tuotannossa jäähdyttäjä kilpailee levinneisyydessä sen raskaan jakoavaimen kanssa vähintäänkin tasapäin.
  Tuumailinkin, että pitäisiköhän ruveta katselemaan, olisiko jossain kirjassa kuplavolkkari pysäköity jäähdyttäjä jonnekin päin.... Tuskin sentään, ei Mauria tuollaisesta varmaan kiinni saada.


 • Matti Nummenpää

  11.3.2016 klo 13:10
  "Jos pitäisi suositella..." kirjoittaa Serambleri.
  Intendentin hommassa siihen joutuu tämän tästä.

  Kohderyhmän mukaisesti suosituksia annetaan. Usein suositusvaihtoehtoja ovat:
  Ei loitsu eikä rukous, Isänmaan parturit, Joka tuulen kylvää, Ampiaiskesä, Heinlampi-trilogia. Joitain aikoja sitten olin puhumassa Suomen Dekkariseuran tilaisuudessa ja kyseisen järjestön puheenjohtaja, joka ei ollut lukenut Mauri Sarioloita, kysyi suosituksia, mistä aloittaa?. Silloin ykkösehdotus oli tämä "Lavean tien laki". Reijo Mäki on muuten luvannut kirjoittaa menestysromaanin "Lavian tien laki". Ei ole vielä näkynyt.

  MS / Int.

 • nimimerkki

  Serambleri

  11.3.2016 klo 23:19
  Intendentin vaskoliin on jäänyt kovaa tavaraa.

  Lisään MS-int:n suositeltavien listaan yhden, jonka aikoinaan luokittelin pilipalikirjaksi. Kun runsas vuosi sitten teos puitiin lukupiirissä, muuttui käsitykseni.
  Maailman pitkä sivu kuuluu Sariolan tuotannon kympin kärkeen.
  Pankaa vastaan te, jotka toisin ajattelette, perustelen sitten kantaani lähemmin.

  Lavian tien laki olisikin oiva yhtymäkohta Jussi Vareksen ja Olavi Susikosken välille. Ettei vaan olisi Susikoski -niminen kylänseutu (entisen ?) Lavian kunnan alueella? Ei se ainakaan kaukana voi olla. Helsinki-Vaasa postiautolinjalla Suodenniemeltä Lavialle ajettaessa kulki tie yli synkän virran ja sillan seutuvilla oli viitta Susikoski.

 • nimimerkki

  Serambleri

  11.3.2016 klo 23:33
  Pitipä tuo Maanmittauslaitoksen erinomaisesta karttapalvelusta tarkastaa kun pieni epäilys asiasta jäi. Sen verran on aikaa noista koulupoikana tehdyista matkoista kulunut, että oli mielikuvissani Susikoski pässyt valumaan Lavian eteläpuolelle. Se on oikaisun paikka nyt. Susikoski ja Susijärvi ovat pari kilometriä Lavian taajaman pohjoispuolella, sinne Kankaanpään suuntaan.

 • nimimerkki

  PPP

  12.3.2016 klo 14:25
  Nuoruuden komentosilta on mielestäni osan edellämainituista lisäksi yksi Sariolan huipuista. Suruton Sariola myös, mutta sitä ei voi suositella ihan aloittelijoille, koska se vaatii perustietoja Sariolasta. Myös ritarikirjoja voi suositella aloittelijoillekin.

 • Matti Nummenpää

  12.3.2016 klo 17:00
  Kaikki nämä suosituskelpoiset kirjat ovat ilman muuta myös MS / Int:n listalla.
  Joskus ammoin sotien aikana kirjailija Ilmari Kianto oli paossa pahaa maailmaa juuri täällä Seramblerin mainitsemalla alueella. Hän sai silloin kyläläisiltä korkonimen "Susikosken Sulttaani". Susikosken silta löytyy myös Kymijoesta, jostain sieltä Anjalankosken vaiheilta.

  MS / Int

 • nimimerkki

  Serambleri

  14.3.2016 klo 18:51
  Viima ja Raili, no, tässä vaiheessa vielä neiti Lehmus ovat Patamaan autossa matkalla kohti kartanoa. Patamaa selvittää vierailleen suhdettaan Sistoseen.
  ---
  Asia on nähkääs näin....
  Patamaa kääntyi puhumaan minulle:
  - Kunto verin vahvistettu, omantunnon todistus... Se on jostakin runosta...mistähän se nyt olikaan...?
  - Runebergin Vänrikin markkinamuistosta, huomautin. - Edelliset säkeet kuuluvat: Yhteistäpä kummallekin, horjumaton alttius...
  - Ihan niin, vahvisti Patamaa vilkkaasti. Niin se on myös meillä tämän Sistosen kanssa. Vai miten, Valtteri.
  ---

  Viima siis päätti loistaa uuden työnantajansa silmissä siteeraamalla Runebergia ja täydestähän tuo taisi mennä.
  Huvittelin hetken hupaisalla kuvitelmalla. Jos Buickin kyydissä olisi ollut myös Sariolan erittäin epämiellyttäväksi naiseläjäksi kuvaama Iiris "lutka" Rytkönen,
  olisi tämä kielitaitoinen neitonen tässä vaiheessa tokaissut Viimalle mielilauseensa "don't be silly!" No eipä ollut Iiris mukana ja aseveljien suhde tuli Viimalle ja hänen sihteerilleen matkan edetessä selväksi.

  Iiris olisi ollut ehkä oikeillä jäljillä, Vaikuttaa siltä, että Sariola on tempaissut tuon Viiman lausuman runosäkeen sanamuodon ulkomuistista, joka tunnetusti on usein aika veijari tietolähde. (Tämän olen useasti huomannut omista tarinoistani. Ainakin rouva S. kärkevästi joskus niin väittää.)
  Mitäpä vikaa tai haittaa siitä on, jos vähän runoa runtelee? Ei tosiaankaan mitään, varsinkin kun tarkoitus selviää. Se vaan hiukkasen hiertää kun runo ja runoilija kuitenkin täsmällisesti mainitaan. Pitäisiköhän panna Pihjajanmarjaviiniseuran agentti jollain Hattulan Tyrväntöön suuntautuvalla hiivanhakumatkalla poikkeamaan Sariolan työhuoneen kirjastossa tarkistamassa millainen versio siellä "Vänrikeistä" on ollut kirjailijalla käytettävissä. Että jospa Viima sittenkin on kirjansa lukenut...
 • Matti Nummenpää

  16.3.2016 klo 12:57
  Eipä nyt kannata Hattulan kirjastossa tämän asian takia poikkeilla. Työhuoneen tavarat on nyt komerossa ja lukko päällä. Toivottavasti jossain vaiheessa saadaan näyttely taas pystyyn ja yleisölle nähtäväksi. Vanhassa paikassa tai jossain muualla. Pitää vain luottaa MS / Int:n tietämykseen.
  Maurilla on ollut useampiakin eri painoksia Vänrikeistä. Myös alkuperäiskielellä eli ruotsiksi. Käyttökirja, josta hän yleensä lainaukset ottaa, on Paavo Cajanderin suomennos, 33. painos, vuodelta 1924. Taitaa olla Kosken kouluta peräisin ja jo lapsena ahmittu. Kyseinen kohta sanatarkasti kuuluu:
  "yhteistäpä meillä paras: horjumaton alttius, kunto verin vahvistettu, omantunnon todistus."
  Eräässä toisessa yhteydessä Mauri sanoo lukeneensa Hämeenlinnan lyseossa Mannisen suomennosta. Siinä runo on muodossa: "mutta paras meill' on yhtä, horjumaton alttius, kunto verin vahvistettu, omantunnon todistus."

  Mutta...

  Kysehän ei ole siitä, miten kirjailija Mauri Sariola runon osaa tai muistaa. Kyllä hänellä lähdekirjallisuus on ollut vieressä ja varmasti osasi tämän runon oikein ja kohdalleen. Kyse on siitä, miten herrat Patamaa ja Viima autossa keskustellessaan asian muistavat. Siinä tilanteessa ei kirjoja haeta esiin. Runolainauksen täsmällinen muistaminen tässä kohdassa olisi epäuskottavampaa kuin sinnepäin lainaus. Enpä ihmettelisi, vaikka Mauri olisi ensin runopätkän kirjoittanut kirjasta ja sitten muuttanut sitä tämän verran tilanteen luontevuuden ja uskottavuuden takia. Pisteet Maurille

  MS / Int.

 • nimimerkki

  Serambleri

  22.3.2016 klo 12:06
  Piste Maurille. Fifteen - love.
  Pihlajanmarjaviiniseuran kirjallisuusjaosto ei laske pisteitä eikä myöskään kirjoita pistekirjoitusta.
  Intendentin edellä olevaa perustelua sitaatin oikeellisuudelle tai sinnepäinsyydelle ei ole mitään syytä kiistää. Kaunokirjallisuudessa kirjailijalla on mahdollisuus ja lupa kirjoittaa tavalla joka edellä on esitetty. Käsittelemäämme tapaukseen sopii sanonta, jonka mukaan paras on hyvän vihollinen. Patamaan ja Viiman keskustelu on Sariolan kirjoittamalla tavalla ihan luonteva. Emme kiistä sitä mahdollisuutta, että Mauri olisikin tehnyt tuon vakain tuumin.
  Näin asia hyvin voi olla.

  Tässä lukupiirissä ja PMVS:n kirjallisuusjaostossa on vuosien aikana usein käsitelty Sariolan tuotannossa runsain mitoin esiintyvien runo- ja kirjallisuussitaattien, lentävien lauseiden ja vieraskielisten ilmausten osumatarkkuutta. Vaikutelma on se, että ainakaan ampumahiihdossa ei tuolla prosentilla kristallimaljoja jaettaisi. Vertaus kylläkin ontuu sikäli, että ko. urheilulajissa pyrkimys osumaan lienee korostetumpi.
  Jaoston mielestä asiassa jää juristerian termillä ilmaistuna varteenotettava epäilys siihen suuntaan, että Sariola ei olisikaan katsonut kirjasta runonpätkää ja sitten tarkoituksellisesti uhrannut tekstin täsmällistä muotoa luontevuuden ja uskottavuuden alttarille, vaan on kiireessä tekaissut hyvältä kuulostavan, runomittaan rytmillisesti sopivan sanonnan.
  Näin asia hyvin voi olla.
  Fifteen - all? • Matti Nummenpää

  1.5.2020 klo 10:51
  Toukokuun kuukaudenkirjaksi olen valinnut oikeudenkäyntiromaanin Lavean tien laki. Tämä on Mauri Sariolan myydyin kirja. Sitä on käsitelty lukupiirissä viimeksi 22.3.2016.

  sivuilla 6 ja 7 Asianajaja Matti Viima kuvaa sihteeriään: ”Joka tapauksessa olin hänen äkillisen ilmestymisensä häkellyttämänä päästänyt suustani tervehdyksen, jossa tiedustelin jotakin siihen suuntaan kuin että mitä omalle ampiaiselleni kuului niin kauniina sunnuntaipäivänä. --- Myöhemmin ajattelin itsekseni sadatellen, että olisin edes voinut käyttää sanontaa kimalainen tai mehiläinen, koska neiti Lehmus epäilemättä keräsi hunajaa toimistooni hankkimalla sinne hyvillä suhteillaan asiakkaita.”

  Mauri Sariolan isä harrasti eläkepäivinään mehiläistenhoitoa.

  Itsekin olen jo kymmenen vuotta harjoittanut monien muiden harrastusten ohella mehiläisten hoitoa ja hunajatuotantoa.

  MS / Int

 • nimimerkki

  Serambleri

  19.5.2020 klo 09:46
  Pekka Tarkan muistelmakirjassa mainitaan Mauri Sariola useassa yhteydessä. Olivathan he kai työkavereitakin Hesarissa hetken, varsinaisesta kaveruudesta ei tosin liene ollut kysymys.
  Yliopistovaiheensa aikana Tarkka oli mukana kokeilussa, jossa tietokoneelta kysyttiin, onko Laukko Sariola tai päinvastoin. Huvitti lukea touhua, jossa annettiin koneelle jotain lauseen rakenteeseen liittyviä parametrejä. Sitten kone ilmoitti tuloksen, että voi olla mutta voi olla olemattakin, jäi ns varteenotettava epäily eli yhtä tyhjän kanssa. Mitä tästä nyt sitten pitää tänne kirjoitella?

  Sitä vaan, että lukemalla muutama Mauri ja päälle pari Laukkoa, ei ole tarpeen kysellä tietokoneelta mitään. Yliopistolla oltiin turhan tieteellisiä. Reikämenetelmällä homma olisi ratkennut. (Reikämenetelmä on se, että käytetään otsan alareunassa olevia reikiä. Näkeehän sen nyt silmälläkin)
  Tästä päästään reikämenetelmän tärkeään välineeseen "maurismiin". Jalostuneempi, hieno käsite putkahti aikoinaan arvostetulta kanssakirjoittajalta, "sariolaani". Kiitos kehittäjälle.

  Selailin Lt-lakia kun intendentti komensi. Sattui eteen kohta, jossa tullaan autolla Patamaan ökykartanon pihapiiriin. Viiman Matti näkee paikan ensi kerran:

  "...puisto talon ympärillä muodostaisi varmaan kesän tullen rehevän ja hyvinhoidetun näyn, ja sementtitiilistä tehdyssä, päärakennuksen takaa mäenkumpareella erottuvassa kivinavetassa oli jo päällisin puolin arvioituna tilaa ainakin sadalle lehmälle."

  Kelpuuttaisin selväksi sariolaaniksi. Täällä joskus mainittu "kolmimiehinen trio" on tosiasia, mutta miten on tämä edelläoleva?
  Ai mikä nyt pännii? Pohditaanpa sitä ja ruvetaan perustelemaan ja vastustelemaan.
  Kyllä ne korvasienet ehtivät odottaa.


 • nimimerkki

  puttonen

  21.5.2020 klo 00:23
  Mielestäni mainion sariolaanin on Serambleri löytänyt. Johan tuossa kalpenee piilotettu salapullokin, mutta ei ihan vielä ne laituriin kiinnitetyt lentokoneet, jotka olivat kaikki vesitasoja. Olen vasta päässyt Buick Superin (vm-61) tilavassa takakontissa Patamaan maatilalle, mutta jo nyt osui silmään eräs kohta, jollainen minua aina Maurin tekstissä harmittaa. Se ylimalkaisuus - kunhan hänessä on!

  "Neiti Lehmus vastasi hymyyn ja asettui eteen istumaan. Patamaa ja minä asetuimme taakse. Kun Sistonen siirtyi ohjauspyörän ääreen ja polkaisi auton liikkeelle, aloin ihmetellä huonoa tuultani. Patamaan äskeisen silmäyksen nähtyäni en olisi sallinut neiti Lehmuksen istua hänen viereensä, mutta en pitänyt siitäkään, että hän istui Sistosen kupeessa. Kuitenkaan ei autossa ollut enää muita valinnan mahdollisuuksia.". Tietenkin Patamaa oli herra ja Sistonen renki sekä Valtterina luonnollisesti kuski, mutta olisi kai ollut mahdollisuuksien rajoissa, että Patamaa olisi istunut kuljettajansa viereen, sillä varmaan hän istui siinä myös yhteisillä kaupunkireissuilla, joita kertoi Sistosen kanssa tekevän.

  Vanhemmissa teksteissä keskusteltiin kirjoista, joita Maurilta voisi ensimmäisinä suositella lukijoille. Siihen LTL sopii hyvin, samoin esikoinen "Laukausten hinta". Mainittu oli myös "Suruton Sariola", jonka loppu muutaman konjakin jälkeen nostaa kirkasta silmäkulmaan, mutta sitä ylimalkaisuutta kirjassa on niin paljon, että varmasti riittää. Eräänä esimerkkinä Maurin maininta, että ohjaaja Yrjö Norta halusi tehdä filmin hänen kirjastaan "Laukausten hinta". Sitten Mauri kertoo filmin valmistumisesta, Susikoski-hahmon blaskauksesta ja lopuksi: "Filmistä tuli täysi fiasko.". Olisi Mauri voinut mainita, että ei sitä filmiä Laukausten hinnasta tehty, vaikka nimi olikin "Kolmas laukaus". Hyvä ensimmäinen Susikoski-kirja sai siinä aiheetta varjon ylleen.

  Oliko Mauri niin sähkötyskunnossa kirjoittaessaan "Surutonta Sariolaa", ettei muistanut omaa tuotantoaan? Aiemminhan on jo todettu, ettei Gummeruksella ole ollut minkäänlaista tekstin tarkistusta Maurin kirjojen kohdalla. Sellaisen Maurin tuotanto kyllä olisi ansainnut. Faktoista vapaata tulkintaa - sitä sementtitiilistä tehtyä kivinavettaa - on paljon. Ehkä sekin on kuitenkin osa Maurin kirjojen kiinnostavuutta.


 • nimimerkki

  Magisteri

  21.5.2020 klo 08:03
  Ei ole Lavean tien laista, mutta vastaaviin olen törmännyt muissakin Maurin kirjoissa. Silmän ympärysten sinerrys oli sekoitus sinooperia ja pronssia, hovimestarin nenä punoitti tummansinisenä, Amerikkaan karannut aviomies kuoli siellä lapsettomana vanhanapoikana, eno ja veljenpoika jne.

 • nimimerkki

  ukkelo

  25.5.2020 klo 02:01
  En kadu hetkeäkään, vaikka ranteessa luistaa vaimon lahjoittama kultainen Omega,malli Geneve, valmistumisvosi 1950. Jätättää pari sekuntia viikossa, mutta silti kello josta on aihetta olla ylpeä,

 • nimimerkki

  Serambleri

  27.5.2020 klo 21:33
  Sanotaan, että "meni yli ymmärrykseni." Nyt kävi juuri niin. Toki on käsitykseni kulho kovin matala reunoistaan, mahtumukseltaan vaatimaton ja muutenkin vaja- ja vuotavainen. Asiasta rouva S. antaa välillä lausuntoja ihan rookas pillit.
  Sattui siis niin, että nyt mä en hoksaa. Avittakaat minua te, jotka oikeammin oivallatte ja tietotynnyrinne tiukkuvat täyteyttään.

  Päätin siis harrastaa tutkivaa silmäilyä ja katsoa, mitä LTL:sta on kirjoitettu. Onhan sitä sivukaupalla, Kertarutinassakin Pariisin keikasta lähes kymmenen sivua kuvineen.
  Suruton Sariola kuitenkin yllätti ja aiheutti tuon esittämäni apuhuudon.
  Mauri pohtii että "jotain enemmän on rahkeissaan"(Turkka Mali). Hän saa oikeussalien hitailussa pitkästyneenä idean asianajajapäähenkilöstä. Syntyy Matti Viima.
  Kirjailija menee töistä, alkaa takoa kirjoituskonetta kuin piru pianoa Kailaan(?) runossa. Sarastuksen viiva jo piirtyy taivanrantaan. Mitä hittoa! Yhden yön aikana on syntynyt yli 40 liuskaa. Ja teksti on hyvää. Yliluonnollista kertakaikkiaan!
  Toinen yönseudun vauhtikirjoitus heti perään. Koska varattu Istanbulin matka pakkaa päälle, on tehtävä kirja valmiiksi samaan tahtiin. Viisi yötä vielä, ja kirja on valmis. Tekijä on tyytyväinen. Johan on peijakas, jos tästä ei tule menestys!

  "Vetäessäni viimeisen liuskan koneesta, -sen jossa Marita sanoo Matille suorat sanat- tunsin ennenkokematonta onnistumisen riemua".

  Sitten vaan käsikirjoitus pikana Jyväskylään ja itse lentsikkaan. Täältä tullaan Turkinmaa! Ennen Wienin välilaskua on kirjan nimi valmis. Sähke Ville Revolle lentoasemalta: "Lavean tien laki. Onko ymmärretty ". Repo vastaa: "On ymmärretty. Onnittelen!"

  Kotomaassa Repo palaa asiaan. "Siitä tulee menestys". Niin tuli. Yli satatuhatta Suomessa ja kielelliset päälle.

  Mutta nuo Marita ja Matti siellä viimeisellä liuskalla?

  Joku nyt humeetissani huojahtelee. Keittelin kyllä eilettäin korvasieniä. Se voi olla tuo gyroskoopp..gyne.. gyrometr..geriat...gyromitriinihöyry. Rouva S. tuli ja tietää nämä höyryt.

  SS sivut 133-136


 • nimimerkki

  puttonen

  eilen klo 23:18
  Ei ainakaan puttonen enää riepottele teosta, jota on myyty "yli satatuhatta Suomessa ja kielelliset päälle", kuten arvoisa kanssakirjoittaja asiantuntevasti toteaa. Ja juttuhan LTL:ssa luistaa. Mauri myös kuvailee henkilön näppärästi yhdellä lauseella: "Hän saapui tukevana ja kaljuna, yllään entinen sininen puku ja kaulassaan entinen sininen solmio, jonka sitomistapaa silmäillessä kasvitieteilijän mieleen olisi välähtänyt sana vastapuikea.". Tässä kohtaa puttonen hätkähti - Maurihan kuvailee minua! Aloin muistella, että taisin olla LTL:n ilmestyessä vasta 4v ja selvisihän se, että kyseessä olikin rikososaston vanhempi komisario Kalle Itkonen, joka silmäili oikeudessa asianajajaa samalla tavoin kuin vastahakoinen hevonen aisojen välistä Viiman Mattia nuoruuden myllymatkoilla: "Eleessä oli hienoinen luimistelun maku.".

  Lavealta tieltä Lavialle, jossa puttonen kävi eilen ja näki Susikosken! Ei ollut Leo Olavi vaan se kosteampi versio vaikka arvon rikostarkastajakin joskus joi pulloittain Chivas Regalia viikonlopun purjehdusreissulla jonkun kaverin kanssa, joka joi vain laadukkaita aineita. Ei näkynyt myöskään "Susikosken sulttaania", joka taisi sotien aikana paikkakunnalla vaikuttaa. Tienviittoja tarkkailimme "Maurin silmällä". Ilmolahtea ei tullut vastaan eikä Lautaporrasta, mutta viimein sentään nassahti yksi osuma melkein kotikulmilla: Nihattula! Päivä pelastui viimeistään siinä vaiheessa. Anja Hillevi. Veijon serkku. Heleniuksen. Karoliinin kuolinkello.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Maaliskuun 2016 keskustelu: Lavean tien laki