Lukupiiri

« aihelistaan

Original text by Mauri Sariola


 • nimimerkki

  ukkelo

  15.7.2017 klo 04:14
  Mauri Sariola ei koskaan saanut nähdä teoksiaan siirretyksi valkokankaalle tavalla jota ne ansaitsevat. Osasyyksi tähän pidän, ettei Sean Connerya saatu suostutelluksi Susikosken rooliin, vaan oli tyytyminen Åke Lindmaniin. Åke on parhaimpia suomalaisia näyttelijöitä, mutta mielestäni ei sopinut Susikoskeksi. Katsokaapa vaikkapa klassikkoa Kukonlaulusta kukonlauluun nähdäksenne Åkelle paremmin sopivia rooleja.

  Perhana, ei sitä ole ennenkään bruukattu että mennään UIMAAN sanoi Arvo Lehesmaa. Mielestäni Suomen aliarvostetuin näyttämötaiteen edustaja.

 • nimimerkki

  PPP

  15.7.2017 klo 13:01
  Samaa mieltä ukkelon kanssa. Åke Lindman ei ollut sopiva Susikosken rooliin. Lisäksi Lindmanista suuhun oli laitettu melko kankean tönkköjä repliikkejä. Lindmanilla oli myös roolissaan viikset, jotka eivät todellakaan sopineet Susikoskelle. Sean Connery tietenkin oli melko kaukaa haettu ehdokas Susikoskeksi. Kate O'Maran rooliin oli tyrkyllä Kim Novák, mutta oli vaatinut kymmenkertaisen summan O'Maraan verrattuna, muistaakseni 400000 markkaa. Mitähän Connery olisi vaatinut? Mauri itse piti rooliin sopivana Peter Straussia? Ketähän suomalaisia näyttelijöitä oli sitten ehdolla? Itsellä tulee mieleen, että edellinen elokuvaSusikoski Ismo Kallio, Kosti Klemelä tai sitten Rolf Labbart ainakin ulkoisesti olisivat voineet olla sopivia. Turha spekuloida näin 40 vuotta myöhemmin.

  Muuten Tuntematon ystävä oli ihan ok elokuva, mutta koko Susikosken osuuden olisi melkein voinut jättää pois, se oli heikoin osa elokuvaa. Hyviä rooleja tekivät Jukka-Pekka Palo, Risto Mäkelä ja Nanny Westerlund (tulikohan nimi oikein?). Ulkomaista levitystä varten palkatut Kate O'Mara ja liian hentoäänisen dubbauksen saanut Bruno O'Ya eivät mielestäni onnistuneet. Myös Anne Pohtamo oli väärä henkilö lääkäriksi.

  Kukonlaulusta kukonlauluun pitänee katsoa, kun se seuraavan kerran joskus kuitenkin televisiosta tulee. Åke Lindmanin roolia elokuvassa on lukupiirissä sen verran paljon hehkutettu. Elokuva on jäänyt jostain syystä näkemättä, vaikka vanhoja kotimaisia onkin tullut katsottua paljonkin.

 • nimimerkki

  ukkelo

  16.7.2017 klo 02:14
  Tuskin lienen ainoa seuramme jäsen, jolle tarjotaan lainaa tai maksullista seksiä, vaikka en todellakaan ole kummankaan tarpeessa.. Lisäksi vielä erittäin huonolla automaatisesti käännetyllä suomenkielellä. Siitä olen kiitollinen että huijausyritykset paljastuvat heti koska tulos ei ole yhtä vakuuttava kuin käännökset vaikkapa ranskasta englanniksi. Sitkeitä ovat sissit kun eivät luovuta, vaikka kuinka monta kertaa palautteena on unsubscribe.

  Jäin tässä pohdiskelemaan kenestä näyttelijästä olisi Susikosken rooliin. David Suched kelpasi Poirotiksi ja Sean Connery Bondiksi, mutta en löydä sopivaa henkilöä Susikoskeksi. Ismo Kallio oli aika, mutta ei riittävän lähellä. Se ei valintaa helpota, että joidenkin palkkavaatimukset ylittävät elokuvan budjetin. Myös se askarruttaa, että Agatha Christie ja Ian Fleming eivät fanittaneet sankareitaan edes siinä määrin kuin Sariola Susikoskea. Mielestäni tylsähkö hahmo verrattuna kirjoittajaan. Jos olisin 40 vuotta nuorempi tarjoutuisin itsekin Susikoskeksi parempien puutteessa.

 • nimimerkki

  PPP

  10.11.2018 klo 10:49
  Maurihan pohti, olisko ollut nuorna miesnä salaa selailussa Urkissa vai päiväkirjoissaan, juuri tätä Susikoskiprobleemaa ja mietti, että pitäisiköhän näytellä itse.

 • nimimerkki

  ukkelo

  3.12.2018 klo 03:41
  Susikoskesta on mielessäni muodostunut käsitys hoikasta miehestä. Sanoisin pituus 180 cm ja paino 80 kiloa. Sariola ylitti nuo mitat joka suhteessa ja jo siksikin täysin sopimaton esittämään Susikoskea. Mauri olisi ollut loistava valinta vaikkapa esittämään pohatta Tikkaa kirjassaan Napapiirin Prinsessa. Jykevää hahmoa, jonka kirjailija ensin nostaa sankariksi romauttaakseen hänet sitten kertarytinällä loppusivuilla..

  Käsityksiini vaikuttaa paitsi teksti, myös kirjojen kansikuvat. Teoksen Susikoski ottaa omansa kansikuvassa esiintyy jämerän tosikkomainen ja suoratukkainen, silloin vasta komisario Susikoski. Teoksen Sininen lyhty kannessa näyttäisi olevan ravintola Sea Horsen ikkunat, mutta teksti ei sovi tähän perinteikkääseen ravintolaan kuten seuramme intendentti vastaansanomattomasti osoitti. Sitäkin paremmin ravintola sopii Maurin syntymäpäivien viettoon. Kiitän upeasta seurasta ja tilaisuudesta olla mukana.

 • nimimerkki

  Serambleri

  3.12.2018 klo 16:32
  Mauri olisi voinut toki itsekin esittää Susikoskea. Mitä ihmettä tämä nyt on, kysyy Ukkelo oikeutetusti. Vilkaistaanpa historiaa.
  Muistelin erästä ViihdeViikareiden kirjana julkaisemaa Seura-lehdessä ollutta Maurin kirjoittamaa jatkokertomusta. Kirjan nimi on Kalliit, katkerat muistot.
  Siinä on tarkkaa kuvausta Susikosken habituksesta. Sem perusteella rooliin sopisi hyvin jykevähkö, liikkeiltään hieman loiva järkäle. Eipä ole sen kirjan Susikoski todellakaan mikään hoikan jäntevä harmaasilmä.

  Kannattaa vilkaista lukupiirin keskustelua 8.11.2013. Otsikko on Susikosken paksut posket.

 • nimimerkki

  PPP

  8.12.2018 klo 19:21
  Maurihan oli 1970-luvulla useasti laihdutuskuurilla tai ainakin suunnitteli muutaman kymmenen kilon painonpudotusta. Jospa hän ajatteli näytellä Leo Olavia laihdutettuaan tarpeeksi.

 • nimimerkki

  Shuh

  3.9.2021 klo 13:28
  Ulkomaisissa näyttelijöissä oli minusta yksi itsestään selvä ja ylivoimainen näyttelijä Susikosken rooliin, ; näyttelijä joka kaiken lisäksi näytteli vielä rikosylitarkastajaa omassa sarjassaankin: Horst Tappert saksalaissarjassa Derrick, jota tuli meilläkin televisiosta moneen otteeseen kai liki parikymmentä vuotta. Stephan Derrick vastasi kaikilta osin sitä mielikuvaa, mikä Susikoskestakin muodostuu. Pitkä, hoikanpuoleinen (lähes 190 cm ja n. 90 kg), vaalea, yövartijan hitaan harkituin liikkein kulkeva, olemukseltaan hieman "seipään niellyt" tosikonpuoleinen ikuinen poikamies, jolle järjestyksessä oleva oma elämä oli tärkeää ja suhde vastakkaiseen sukupuoleen etäisen kunnioittava, ja jolla ei työn lisäksi juuri muita aktiviteetteja ollut. "Asiakaspiirikin" tuppasi olemaan samalla tapaa varakkaamman keskiluokan joukosta, eikä lapsia juuri esiintynyt kerrontaa turhaan monimutkaistamassa. Susikosken tavoin myös Derrick saattoi uransa alkuaikoina hiukan juosta, tapella ja ainakin ampua, mutta moiset turhuudet jäivät sitten iän karttuessa kokonaan pois ja rikokset ratkottiin vain kuulustelemalla ja päättelemällä. Horst Tappertilla oli kaiken huipuksi vielä taustaa saksalaisissa SS-joukoissa sodan ajalta, joten Maurin hyväksyntä olisi irronnut ilman muuta! Ja valinnan kylkiäisenä olisi saatu vielä kovasti komisario Lieksankin rooliin sopiva näyttelijä, Derrickin ikuista kakkosmiestä Harry Kleinia esittänyt Fritz Weppert. Eikö tässä olisikin ollut täydellinen Susikoski-valinta?
  Suomalaisista vielä elossa olevista näyttelijöistä en oikein sopivaa Susikoskea löydä millään. Ei tuota Aku Hirviniemeäkään sentään jokaiseen rooliin voi sovittaa, vaikka melkein joka ohjelmassa näkyykin, samoin kuin Janne Kataja... No, tätä täytyy vielä miettiä. Palaan asiaan...

 • nimimerkki

  ukkelo

  5.9.2021 klo 03:18
  Shuhin kuvaus Susikoskesta on osuva. Sanoisin ilkeämmin jos pystyisin. Susikoskessa Mauri kuvaa tiukkapipoista, ihannepainoista 90 kg tosikkoa, siis aivan toisenlaista henkilöä kuin kirjailija itse, jolla vaaka pyöri lukuisista laihdutuskuureista huolimatta siinä 130 kg ympärillä, mutta olihan siinä pituuttakin enemmän kuin 190 cm. Derrick olisi nuorempana ollut kelpo Susikoski, mutta ikää oli liikaa kuten itsellänikin.

 • nimimerkki

  Shuh

  22.9.2021 klo 13:07
  Lupasin tuossa taannoin tässä viestiketjussa palata asiaan, kun en siihen hätään keksinyt sopivaa nykynäyttelijää Susikosken rooliin. Vaikea olikin semmoinen löytää.
  Kai Lehtinen olisi muutoin suosikkini, mutta pituutta saisi olla hieman enemmän, ja rasitteena on se takavuosien erinomainen Raid-rooli, alamaailman miehiä kun oli. Ikääkin Kailla alkaa jo olla.
  Tommi Korpelassa mittaa taas on vähän liikaakin, ja olemus on ehkä hieman "rosoinen' ja boheemikin Susikoskeksi. Ikä ei vielä ole esteenä.
  Matti Ristinen on kolmas kelvollinen ehdokas, ehkä jopa sopivin. Ikä ja pituus kohdallaan, jotenkin uskoisin hänen myös parhaiten sovittautuvan näistä kolmesta ehdokkaastani tarvittavaan hieman harmaaseen virkamiesrooliin. Poliisirooleista hänellä on kokemustakin.
  Mitä sitten tulee Susikoski -elokuviin, niin kyllä todellakin paljon parempia toteutuksia kaipaisivat. Mutta saisiko niistä kuitenkin täyspitkien elokuvien sijasta paremman TV-sarjan? Tuollaisia tunnin jaksoja? Totuushan lienee, että mitään kovin vauhdikkaita jaksoja ei läheskään kaikista romaaneista pysty tekemään. Mutta varmasti saataisiin taitavissa käsissä syntymään poliisisarja malliin 'Derrick tai 'Kettu". Eikä niidenkään suomalaisissa katsojaluvuissa tietääkseni ongelmia ole.

 • nimimerkki

  puttonen

  7.11.2021 klo 16:37
  Montako kirjaa Mauri Sariola kirjoitti? Mikäli lasketaan hänen elinaikanaan julkaistut kirjat sekä pokkarit, saadaan kokonaismääräksi 90, kun lasketaan mukaan kirjailijan postuumiteos "Nuoruuden komentosilta" sekä samana vuonna 1985 julkaistu kovakantinen pokkari "Susikosken palapeli". Näin lienee kohtuullista laskea, sillä elihän Mauri suurimman osan vuodesta 1985. Maurin kuoleman jälkeen erilaisia pokkareita, kokoomateoksia, kertomuskokoelmia ja uusintapainoksia on ilmestynyt lähemmäksi parikymmentä. Monissa niissä on Maurin tekstiä, jota ei aiemmin ole kirjana julkaistu. Oma lukunsa ovat kaksi hienoa teosta Maurin päiväkirjoista, jotka ilmestyivät vuosina 1986 ja 1987 Reijo Ikävalkon toimittamina.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Original text by Mauri Sariola