Lukupiiri

« aihelistaan

Susikoski ja Julma Ölkky


 • nimimerkki

  Jarmo

  20.8.2017 klo 18:56
  Onko kenellekään tietoa, kuinka valmiiksi Maurin sai kirjan ”Susikoski ja Julma Ölkky”, joka hänellä oli työn alla ennen kuolemaansa? Hän suunnitteli jopa lähtevänsä Kuusamoon varmistamaan, että ”tulee tienviitat ja kaikki kelomännyt oikein” (ref. Mauri & Me 2/2017, sivu 28). Olisihan se aikamoinen uutinen, jos kirjan liuskoja löytyisi ja ne jossain muodossa julkaistaisiin…

 • Matti Nummenpää

  24.2.2018 klo 10:09
  Sariola kuoli 9.8.1985. Hän lähetti kirjeen vähän ennen kuolemaansa Ilta-Sanomille. Hannes Markkula teki tästä jutun 12.8.1985. Etusivulla oli otsikko "Erilainen Susikoski jäi kesken". Itse juttu on otsikoitu "Mauri Sariolan testamentti: Keskenjäänyt Susikoski olisi ollut ihmisläheisempi".
  Tässä Markkula kertoo, että kesken jääneen kirjan piti olla erilainen kuin muut Susikosket. Hän suunnitteli "lämpöisempää, turvallisempaa ja ihmisläheisempää" kirjaa. Tässä kirjassa Sariola vaihtoi Kuusamon Julman-Ölkyn maisemat Sammatin kesähuvilansa luontoon ja kirjan työnimi oli "Susikoski Sammatissa".

  MS / Int • nimimerkki

  puttonen

  28.2.2018 klo 15:26
  Maurin viimeisen kesän kirjeistä eräs on päivätty Sammatissa 28.6.1985 ja osoitettu Seuran Hannu Holvakselle, joka oli Maurin ystävä "siten kuin eri ikäpolven ihmiset voivat keskenään olla".
  Löysin Holvaksen tekemän lehtijutun, jonka olen aikanaan tallettanut "Sammatin kuun" kansipaperin alle. Pitkän juttunsa Maurista Hannu Holvas päättää seuraavasti: "Mauri Sariolan ongelma kirjailijana oli liika ahkeruus ja kerran omaksutun ajatusmaailman säilyttäminen ajan virtauksista piittaamatta. Joskus nämäkin paheet luettaneen hänelle vielä kunniaksi.".

  Maisteri Hannu Holvas
  Seura

  HV .Huh! Kun tuli hurjien Sammatin kesäjuhlien jälkeen mieleen Heikki Asunnan runo, joka alkaa suunnilleen seuraavasti:
  Niin tyhjä maa ja autiot on huoneet
  on vieraat kellarini kuiviin juoneet
  ja leivän syöneet viime murikkaan
  ja sitten vuorollansa menneet menojaan
  vain ystäväni suru kuhkii kartanolla...

  Voi, voi, eikö tässä koskaan mitään opi?
  Mutta onhan ilo nähdä Eva Braun
  ylösnousemuksen päivänä!
  Parhain terveisin Mauri Sariola

  PS. Maailman lyhyin päiväkäsky:
  NO NYT, POJAT!
  Kenraalimajuri Aaro Pajari 29.6.1941
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Susikoski ja Julma Ölkky