Marraskuu 2017 Nimismies on ammuttu

4.11.2017 klo 11:49
    Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
    Yle Areena

Nimismies on ammuttu

Rikostarkastaja Olavi Susikoski saa komennuksen toiselle paikkakunnalle tutkimaan nimismiehen toimia. Perillä odottaa yllätys Susikoski onkin äkkiä keskellä murhatutkimusta. Mauri Sariolan kirjoittaman kuusiosaisen jännityskuunnelmasarjan on ohjannut Aino-Liisa Raine.

Rooleissa:
    Rikostarkastaja Olavi Susikoski - Kauko Helovirta.
    Maisteri Sulo Kiuru - Esa Saario.
    Poliisineuvos Pentti Heikkilä - Leo Riuttu.
    Kahvilaneiti - Rauni Ranta.
    Maanviljelijä Arvo Taavitsainen - Kaarlo Juurela.

Ensilähetys: 1974.

7.11.2017 klo 11:13
    Mukavaa kuunneltavaa. Leppoisasti soljuu tarina. Murhaajankin Maurin tuotantoa lukenut tietää melkein heti. Juoni kun on tuttu eräästä Susikoski-kirjasta. Eipä paljasteta sitä, mutta vihjataan sentään, että samasta syystä kuin nimismies on ammuttu, piti kirjassa hukuttaa kirkkoherra.

Mauri on päiväkirjoissaan sitä mieltä, että Esa Saario olisi ollut Susikosken radioäänenä nyt kuultavaa Kauko Helovirtaa parempi. Olisin taipuvainen olemaan samaa mieltä. Helovirtaa on aina mukava kuunnella, mutta hänen äänensä on iloisempi, innostuneempi ja sosiaalisempi kuin etäisemmän, virkamiesmäisemmän ja kyynisemmän rikostarkastajan kuvittelisin olevan.

Vaikka maurimaiset sanonnat: "Perillähän se nähdään" ja vertaukset "tulisilla vaunuilla taivaaseen menevästä Eliaasta" ovat tuttuja, niin ainakin minulle uusi, hauska sanonta löytyi majatalon emännän kuvaillessa vallesmannia naisasioissa: "Kuin vanha koira ruokakupilla - ei syö ite, mutta ei antais toisillekaan!".

Kuunnelman nimestä muistui mieleen suuren elokuvaohjaajan hieno oivallus kotimaisen elokuvan loppuhuipentumana. Surmattuaan pienen maaseutupitäjän neljä konstaapelia, alkoholisoitunut ampuja kävelee naapuritaloon ja sanoo: "Soittakaa nimismiehelle!".

PPP

12.11.2017 klo 09:26
    ”Nimismies on ammuttu” kuunneltu ja täytyy tunnustaa, että kun aloitin kuuntelua makuuasennossa kuulokkeet korvilla, nukahdin, niin verkkaista oli kerronta eli alku ei ollut kaikkein mukaansa tempaavinta Sariolaa. Kuunnelman edetessä juttu parani. Tiivistämistä tämäkin olisi kaivannut, mukana paljon tuomaan kuunnelmien tyypillistä turhaakin ympäristön kuvailua tyyliin: ” Tuossahan tuo talo onkin”, ”Ai tuo punainen mökki tuossa orapihlajaidan takana?”. Kyse oli kuitenkin lienee ajan tyylistä ja kun Mauri sai korvauksen liuskojen mukaan, niin mikäs siinä.

Kuunnelmassa tuttuja piirteitä Maurin muusta tuotannosta: jälleen ihmelaukaus ohimoon, eläkeikää lähestyvän ja virkaansa kyllästyneen nimismiehen epäillyt epäselvyydet, suhde taloudenhoitajaan, pommi moottoritilassa, kaksinnaiminen, reittä pitkin ökytaloon noussut kulkumies jne. Pommeja pystyy tekemään ja ihmelaukauksia ampumaan kuka tahansa.

Pankin isännistössä istuvat kaikki jutun paikalliset henkilöt aina varatuomarista reittä pitkin vävyksi ökytaloon nousseeseen kulkumieheen asti.

Täytyy kallistua nimimerkki puttosen ja Maurin itsensä arvioon sopivasta Susikoskesta. Vaikka Kauko Helovirta mielestäni yksi Suomen parhaita radioääniä olikin, oli hän turhan eloisa paremminkin yksitotisena tunnetuksi Susikoskeksi. Jo aiemminkin lukupiirissä mainittu, kuunnelman maisteri Kiuru, Esa Saario olisi voinut olla sopivampi, ellei sitten ”Jonkerin pamauksen” Susikoski, tämän kuunnelman ylikonstaapeli Grönholm Kosti Klemelä?
    Muissa rooleissa myös tunnettuja näyttelijöitä mm. Leo Riuttu, Kaarlo Juurela, Sakari Jukka, Tiina Rinne, Pentti Irjala, Pekka Autiovuori, Pekka Laiho ja Martti Järvinen. Kolme viimeksimainittua hulttioveljeksinä. Onko suunnitelma Esa Saarion haastattelusta seuran lehteen edennyt?

Mielenkiintoista ajankuvaa oli myös postin kulku. Keski-Suomesta lähetetty kirje oli perillä Varsinais-Suomessa seuraavana päivänä. Miten olisi ollut nykyään, mikäli ei katoaisi matkalla?

Marraskuu 2017 Nimismies on ammuttu