Lukupiiri

« aihelistaan

Heinäkuu, Ahti Vuorensola


 • Matti Nummenpää

  7.7.2019 klo 21:51
  Ahti Kalervo Vuorensola (26. toukokuuta 1918 Viipuri – 16. joulukuuta 1994 Kauniainen) oli suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari numero 63, siviiliammatiltaan hän oli ekonomi.

  Hänen isänsä Albert Vuorensola taisteli vuoden 1918 sisällissodassa punaisten puolella ja teloitettiin Viipurin taistelun jälkeen toukokuussa jo ennen Ahti Vuorensolan syntymää.

  Komppanianpäällikkönä Jalkaväkirykmentti 9:ssä toiminut Vuorensola nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 19. toukokuuta 1942. Sotilasarvoltaan Vuorensola oli nimityshetkellä kapteeni. Hän oli Suomen kautta aikain nuorin suomalainen majuri 26-vuotiaana.

  Vuorensola osallistui vielä vain kymmenen päivää ennen kuolemaansa vuonna 1994 itsenäisyyspäivän vastaanotolle, jolloin presidentti Martti Ahtisaari aloitti perinteen kutsumalla kaikki elossa olevat ritarit Linnan juhliin. Vuorensola liikkui tuolloin pyörätuolin avulla, hän oli kuollessaan 76-vuotias.

 • nimimerkki

  Magisteri

  10.7.2019 klo 10:21
  Jos tarkkoja ollaan, Vuorensola ei ole kautta aikain nuorin suomalainen majuri. Itsenäisen Suomen aikanakin jääkäreistä Paavo Talvela sain Majurin arvon 21- vuotiaana ja Woldemar Hägglund oli jo 25-vuotiaana everstiluutnantti.

  Voi olla muitakin, jääkäreitähän ylennettiin korkeisiin sotilasarvoihin jo heti Libaussa ennen Suomeen paluuta ja esimerkiksi vapaussodan aikana Aarne Sihvolle tuli ylennys per kuukausi, hänen ollessa toukokuussa 1918 eversti 29-vuotiaana. Kadettiupseereista Vuorensola todennäköisesti on nuorin majuri.

 • nimimerkki

  ukkelo

  tänään klo 03:12
  Millaiset vanhemmat, sellainen poika. Aarne Sihvo oli vain yksi kenraali,vaan Gustaf Hägglund on se sotilas jolle nimimerkki ukkelo nostaa kouransa lippaan vielä reservissäkin..
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Heinäkuu, Ahti Vuorensola