Lukupiiri

« aihelistaan

Syyskuu 2019, Lauri Törni


 • Matti Nummenpää

  1.9.2019 klo 10:04
  Lauri Allan Törni (vuodesta 1954 Larry A. Thorne; 28. toukokuuta 1919 Viipuri – 18. lokakuuta 1965 Kham Ducin alue, Vietnam) oli kolmen maan armeijassa palvellut suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari. Hän palveli Suomen armeijassa kapteenina, kansallissosialistisen Saksan Waffen-SS-joukoissa 1941 Untersturmführerinä ja 1945 Hauptsturmführerinä (kapteeni) sekä Yhdysvaltojen armeijassa kapteenina vuodesta 1960. Näin Törni tuli elämänsä aikana saavuttaneeksi taistelukentillä kolmen eri maan armeijassa kapteenin arvon. Hän kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa ja hänet ylennettiin kuolemansa jälkeen postuumisti Yhdysvaltain armeijan majuriksi.
  United States Army Special Forces nimesi Törnin vuonna 2010 1. rykmentin kunniajäseneksi. Joulukuussa 2006 Törni valittiin Suomen Sotilas -lehden lukijaäänestyksessä rohkeimmaksi Mannerheim-ristin ritareista. Ruotsalainen metalliyhtye Sabaton on tehnyt laulun "Soldier of 3 Armies", joka kertoo Lauri Törnistä.
  Lähde: Wikipedia

  MS / Int.

 • nimimerkki

  Magisteri

  8.9.2019 klo 10:40
  Lauri Törni on yliarvostetuimpia Mannerheim-ristin ritareita. Hänen maineensahan alkoi kasvaa, kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto kertoi palvelleensa Törnin konepistoolimiehenä. Törnin katoaminen lisäsi legendaarista mainetta.

  Vaikka Törni oli sotilaana ammattimies, mistä kertoo Törnin siirtyminen ensin Saksaan ja sitten Yhdysvaltoihin? Ei ainakaan suuresta isänmaallisuudesta. Mikä olisi Törnin kohtalo Nyky-Suomessa?

 • nimimerkki

  puttonen

  10.9.2019 klo 11:36
  Magisterin esittämät kysymykset ovat niin syvällisiä, että en yritäkään etsiä niihin vastauksia..
  Sen sijaan laitan tähän tuoreen bongauksen pienenä sanaleikkinä. Helsinkiläisten mainitaan joskus elelevän omassa kuplassaan ja tosiaan "omasta kuplastaan" morjestelee Maurikin eilisen Ilta-Sanomien sivulla 2 "50 vuotta sitten 9.9.1969" ja vakuuttelee ettei ole Esko Laukko, joka voi Maurin mielestä olla vaikka Kekkonen!

  No, "kupla" tuskin tässä tapauksessa on Maurin oma, sillä vekselivedollahan Maurin autot tapasivat kulkea. Lienenkö sitten tunnistanut automerkin oikeaksi, sen voinee intendentti automiehenä tarkastaa ja kenties siirtää kuvankin näille sivuille. Mikäli kyseessä onkin MB, BMW tai jopa BMV, niin silloin tämä juttuni on täyttä roskapostia, josta varoitellaan.

 • Matti Nummenpää

  11.9.2019 klo 19:46
  Ilta-Sanomien koko juttu oli:

  "Esko Laukko voikin olla Kekkonen!"
  Vaikka Norjan pääministerin jatko on uunituore uutinen, lukijan katse löytää taatusti päivän kuumimman lukujutun.
  Leena Salminen Haastattelee epäilyttävän vaatimatonta Mauri Sariolaa, jonka väitetään olevan myös salapoliisikirjailija Esko Laukko:
  - Minä EN OLE Esko Laukko, vannoo Mauri Sariola.
  - Laukko matkii minua kuten nyt nähtävästi on matkinut Bill S. Ballingeriakin. Mutta hän kirjoittaa paremmin kuin minä. Jo tämä riittää minusta todistamaan. etten ole Laukko.
  - Luulen, että Laukko on joku korkeassa asemassa oleva julkisuuden henkilö, kuten Kekkonen, Simojoki tai Virkkunen.

  Mitä tulee jutun kuvituskuvaan, niin ei Maurilla enää 1969 varmaankaan ollut kuplaa, mutta 1961 oli. Tästä löytyy mainio kuvaus Suruton Sariola -kirjan sivulla 44 alkavassa luvussa Elämäni pöllisavotta. Tosin kuvakin on niin epäselvä, että siinä voi vilkutella Simojoki tai Virkkunen. Sitävastoin tässä kuvassa on varmasti Sariola ja kupla. Kuva on otettu hänen lapsuuskotinsa, Kosken koulun, myöhemmin Mauri Sariolan koulun pihalla. Valkoinen rakennus taustalla on Kosken Koulu. Jos etuseinää näkyisi vähän enemmän, siinä näkyisi paikka jossa nykyisin on Mauri Sariolasta kertova laatta.

  MS / Int.

 • nimimerkki

  puttonen

  13.9.2019 klo 16:24
  Törni astui varusmiespalvelukseen vapaaehtoisena ja sai valita palveluspaikakseen kotimaakuntansa alueella Kiviniemen kasarmilla olevan Jääkäripataljoona 4:n. Siellä hän palveli konekiväärikomppaniassa ennen aliupseerikoulua. Huvittavalta kuulostaa, että myöhemmin elämänsä aikana kolmen maan armeijassa kapteeniksi kohonnut sotasankari komennettiin aliupseerikoulun jälkeen - eläinlääkintäaliupseerikurssille!

  Metsätyömiehenä ennen armeijaa työskennelleen Kalle Päätalon sijoittamista keittiömieheksi on joskus ihmetelty. Kalle kun oli väkivahva pioneeri, joka osasi käyttää puukkoa, sahaa ja kirvestä. Lapsuudessa nälkää nähnyt vielä kasvava nuorukainen pyrki kuitenkin itse keittiöpossuksi varmistaakseen päivittäisen energiatarpeensa. Soppatykkiä ehti suuntailla myös Lauri Törni - Talvisodan alkaessa hänet määrättiin talousaliupseeriksi.

  Törnin sotilasurasta on kirjoitettu paljon ja varmasti tullaan jatkossakin kirjoittamaan. Kortensa kekoon kantoi myös Mauri Sariola kertoen Törnistä teoksessaan "Marskin ritarit" otsikolla "Lakki kallellaan - vaikka vihreä baretti". Seitsemän sivun näppärä tarina siten kirjoitettuna, että näkökulma on "sotasairaalan päällikkölääkärin". Toinenkin yhteys Laurin ja Maurin välillä löytyy. Jukka Tyrkön teoksen "Lauri Törnin tarina" (Alea-Kirja Oy, 1982) kannessa on SA-kuva kolmesta sotilaasta ja kuvateksti kertoo: "Silloin joskus ja siellä jossakin. Oikealla luutnantti Holger Pitkänen, keskellä Mannerheimristin ritari, luutnantti Lasse Törni ja vasemmalla "vieras mies" kapteeni Pentti Railio.".

  Vieras mies ei tullut taloon vaan käveli Lapin sodassa saksalaisten puolelle esiintyen myöhemmin Norjassa jonkinlaisena agenttina "miljoonia markkoja" matkalaukussaan kanniskellen. Ruudinsavun hälvetessä Pentti Railio ilmestyi pankinjohtajaksi Helsinkiin. Kirjailija Sariola mainitsee "Bulevardin punapään" useasti päiväkirjoissaan ja poikkeuksetta ihailevassa sävyssä. SS-joukoissa taistellut pankinjohtaja yhdisti suurpiirteisesti "Laguksen radistiupseerin" pienet tilkkutäkit isoksi lakanaksi.

  Vähemmälläkin päätyy Maurin kirjoihin sankariksi: Osmo Rajala, pankinjohtaja ja entinen SS-mies kumoaa viskiä tutun kirjailijan Jussi Virvan kanssa romaanissa "Punainen laituri". Tiettävästi Pentti Railio kuoli loistoveneensä tulipalossa. Ajankohtaa en tiedä, enkä ole löytänyt miestä suomalaisten SS-vapaaehtoisten nimiluettelostakaan edes syntymäajan perusteella. Salaperäinen on mies. Pitänee toistaiseksi tyytyä Maurin luonnehdintaan hänestä: "Melkoinen mies tuo punapää Railio. Jos mies istuu yhdeksän kuukautta yksinäissellissä ja sen jälkeen lukee itsensä valtiotieteen maisteriksi ja hankkiutuu legendaariseksi pankinjohtajaksi, niin jo! Muistanpa hyvin, mitä hän aikanaan sanoi "Punaisesta laiturista": "Hyvä kuvaus, mutta yhtä naista en niin kauan piirittäisi." (Päiväkirjamerkintä 9.5.1968 "Parempi kerta rutina kuin ainainen kitinä).

 • nimimerkki

  Magisteri

  14.9.2019 klo 14:27
  Pentti Railion muistokirjoitus oli Helsingin Sanomissa 19.10.1976. Mies oli kuollut 16.10. Tieto löytyy Hesarin aikakoneen kautta etsittynä. Aikakone ja mahdollisuus lukea vanhoja lehtiä onkin ainoa syy, miksi yleensä enää tilaan Hesaria, tosin vain viikkolehteä.

 • nimimerkki

  puttonen

  14.9.2019 klo 22:17
  Kiitos Magisterille asiatiedosta. Katsoin "Sammatin kuusta" miten Mauri on päiväkirjassaan pankinjohtajaystävänsä poismenoon suhtautunut. Ei mitenkään. Ei sanallakaan. Tosin ei ole tiedossa kuinka tarkasti Maurin päivittäiset päiväkirjamerkinnät Reijo Ikävalko on kirjan sivuille toimittanut, mutta koko loppuvuonna 1976 ei Pentti Railiosta ole mainittu mitään. Muistokirjoituksen Hesarista Mauri on melko varmasti huomannut, mutta 19.10 hän iloitsee Kokoomuksen rynnistämisestä kunnallisvaaleissa ja kertoo äänestäneensä Marjatta Väänästä.

  Tuli mieleen aikaisempi tapaus (4.2.1975), jolloin Mauri mainitsi lyhyesti ja ohimennen aiemmin kovasti fanittamansa Erich Kempkan kuolleen. Seuraavassa lauseessa hän jo hekumoi Miss Suomi-kisojen "säihkyvän näköisillä tytöillä". Anne Pohtamo siinä voitti ja kruunattiin myöhemmin peräti Miss Universumiksi.

  Kenties Mauri vain noudatti näissäkin tapauksissa jossakin mainitsemaansa ohjettaan: "Mikä on mennyt, se on mennyt ja on suden suussa eikä sitä tuo takaisin ruikutus eikä marina.".

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Syyskuu 2019, Lauri Törni