Lukupiiri

« aihelistaan

Syöksy sillalta


 • nimimerkki

  Magisteri

  24.9.2020 klo 16:31
  Mauri Sariolan kuunnelma vuodelta 1963, Syöksy sillalta löytyy YLE areenasta.

 • nimimerkki

  Magisteri

  27.9.2020 klo 19:15
  Syöksy sillalta kuunneltu. Täysin tunnistettavaa Mauria asetelmineen, paitsi, että surmansa saa rikas täti. Mukana lakitermejä ja latinalaisia fraaseja. Verkkaista kerrontaa ajan tapaan. Näyttelijät pääosin tuttuja: Siiri Angerkoski, Ekke Hämäläinen, Hillevi Lagerstam, Esko Mannermaa, Anu Kilpiö, Toivo Mäkelä, Kauko Helovirta, Rauni Ranta, Saara Ranin ja Valde Pitkänen. Miellyttävä-ääninen Anu Kilpiö varsin tuntematon, vaikka onkin esiintynyt elokuvissa, tosin pääosin uncredited- sivuosissa. En tiedä, miten kuunnelma on äänitetty, mutta mukana myös inhimillisiä takelteluja. Onko alun kuuluttaja Kaisu Puuska-Joki.

  Totta kai tittelit pitää mainita keskusteluissa ajan tapaan: luutnantti, näyttelijätär ja toimitusjohtaja.
  Kauko Helovirran nimismies Alkula ”susikoskimaisessa” roolissa, vaikka henkilöluettelossa myös poliisitarkastaja, ei Susi- vaan Oksakoski.

 • nimimerkki

  puttonen

  9.10.2020 klo 23:20
  Tutulta tuntui ja muistelin tuollaisen juonen aiemmin jostakin lukeneeni. Mielikuva tuntui selkeältä varsinkin pienen koiran kohtalon kohdalla. En pysty paikantamaan löytyisikö tuota jostakin Maurin kootuista pokkareista. Ehkä se on valemuisto.

  Mukava tuo oli kuunnella. Viidestä murhaajaehdokkaasta neljällä näyttää olevan motiivina rahoitta jääminen, jos rikas neiti Zimmerman ehtii muuttamaan testamenttiaan. Paria perillistä osoitellaan todennäköisimmiksi syyllisiksi, mutta myös kiitoksia kuulematon kotiapulainen on saattanut hiipiä työnantajansa perään rautatiesillalle tai testamenttiasiaa hoitava lakimies tulla vastaan. Syynsä on hänelläkin.

  Vaikka Maurin kirjallinen tuotanto ei vielä 1960-luvun alkupuolella runsaimmillaan ollutkaan, niin useita kirjoja jo syntyi vuodessa. Ehkä kuunnelma oli rentouttava välityö. Minusta vaikutti omituiselta, että vanha ja kokenut varatuomari Viitamäki valehteli hyvin tuntemalleen nimismiehelle, ettei testamentin muuttamisaikomus koskenut häntä eikä kotiapulaista. Outoa oli myös, että varatuomari kertoo menneensä nukkumaan vaikka oli juuri puhelimessa kuullut, että neiti Zimmerman on välittömästi tulossa oikotietä hänen luokseen muuttamaan testamenttiaan.

  Myös murhan motiivi oli mielestäni epäuskottava. Toivo Mäkelän ääntä on aina mukava kuulla. Tuttuja ja turvallisia ovat myös Kauko Helovirta ja Siiri Angerkoski. Tunnin ja seitsemäntoista minuuttia voi käyttää paljon huonomminkin. Muistutetaan vielä tässä yhteydessä, että areenasta löytyvät myös Maurin kuunnelmat: Musta ilotulitus, Nimismies on ammuttu, Jonkerin pamaus, Salaman muotoinen arpi ja Viimeinen pari ulos.

 • nimimerkki

  Magisteri

  10.10.2020 klo 09:02
  Itsellä tuli mieleen Puttosen muistumasta, että vuonna 1961 sai ensi- iltansa Matti Kassilan ohjaama Kaasua, komisario Palmu, joka perustui Waltarin romaaniin Kuka murhasi rouva Skrofin. Siinäkin oli rikas vanha nainen, testamentti ja myös koira kuolee ja eikö koiralta ollut väännetty niskat nurin? Maurin kuunnelma oli vuodelta 1963.

 • Matti Nummenpää

  10.10.2020 klo 11:01
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Tästä aiheesta Mauri on kirjoittanut useammankin jutun. Syöksy sillalta -niminenkin jatkis löytyy. Se alkaa ratapihakuvauksella, josta löytyy kuollut nainen aamuyöllä. Mutta merkittävämpi on Seuran jatkokertomus vuodelta 1960 "Vanha täti tietää liikaa". Tåstä on tehty Viihdeviikarien kustantamana pokkari nimeltä "Susikoski puuttuu peliin" v. 1984. Aivan oikein, Alkuperäisesä jatkiksesa on rikostarkastaja Oksakoski, mutta pokkarissa on tutkija muuttunut Susikoskeksi. Henkilöiden nimet on radiokuunnelmaan muuttuneet. Neiti Vikman on vanha neiti, herrojen Virtanen ja Hiekkala avustuskerjuu on kirjan alussa. Hekin joutuvat syylliiksi epäillyiksi. Sukulaiset ovat jalkaväen kapteeni Kaarlo Vikman, näyttelijätär Irma Karppi sekä johtaja Karppi.
  Koiran osuus on ratkaiseva, joskin toisella tavoin kuin kuunnelmassa.

  MS - Int.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Syöksy sillalta