Lukupiiri

« aihelistaan

Susikoski ahtojäissä


 • nimimerkki

  ukkelo

  28.8.2021 klo 23:45

  Kannatti lukea kun viime kerrasta on kulunut yli 30 vuotta ja en oikein muistanut kuinka siinä kävi. Arvostan erityisesti vihjeitä, joista olisi pitänyt ymmärtää miksi juuri kyseinen uhri valikoitui surmatyön kohteeksi. Vielä vaikeampaa oli havaita kuka oli surmatyön toteuttaja. Luokittelen tämän maailmanluokan teokseksi koska syy- ja seuraussuhteet paljastuvat vasta viimeisillä sivuilla. Vasta jälkikäteen on todettava, että vihjeitä oli kyllä annettu, mutta sujuvan tekstin seasta tämä lukija ei niitä ensilukemalla huomannut.  ukkelo

  ps.

  Jäänmurtaja ”Ahto” oli aikansa huipputuote. Valitettavasti, silloin kun nytkin päätöksen tekevät henkilöt, joille tekninen kyvykkyys ei ole ratkaiseva kriteeri.

 • nimimerkki

  Shuh

  21.9.2021 klo 09:02
  Aikoinaan on tullut luetuksi tämäkin. Jäi mieleen kelvollisena dekkarina, ja sellaisena myös tämän uusintaluvun jälkeen. Mauri onnistui hyvin näissä laivamiljöön kuvauksissaan yleensäkin. Jonkinlainen 'Ahton' mainospamfletti tämä kirja kieltämättä vähän on, teknistä tietoa tarjoillaan runsaanpuoleisesti ylistävässä hengessä, mutta olihan tuo kova peli aikoinaan. Kerronta etenee sujuvasti ja tasapainoisena kokonaisuutena. Susikosken hallitsemat kielet sen kuin lisääntyvät, nyt sujuu jo ranskakin (s.12). Pitkät tekstiosuudet saavat parit kosteanpuoleiset illalliset, joiden kuvaajana Mauri onkin mestarillinen, epäilemättä runsaan omakohtaisen kokemuksen perusteella... Syyllisen kyllä aavistaa jo melko varhain, vaikka varsinainen avainvihje tulee vasta sivulla 154/185. Rikokseen sisältyvästä karmeasta erehdyksestä saa "ennakkotiedon" vielä huomattavasti aikaisemmin. Kovasti Mauri korostaa laivaväen keskuudessa vallitsevaa hierarkiaa, näkee sen melkeinpä sotilaallisena. Maurin yleisen maailmankuvan mukaisesti päällystö on laivan "aivot" ja tekee suurimman ja tärkeimmän työn, muu miehistö lähinnä vain noudattaa määräyksiä. Ja kapteeni on tietysti ehdottomasti ylin ja myös viisain. Onnistuupa Leo Olavi tässä kirjassa kaatamaan itselleen sellaisen yhden yön heilankin, mikä ei taida hänelle ihan tavallista olla. Hyvä lukukokemus tämä on, jollain tavalla kyllä hieman tasapaksu ja tavanomainenkin. Sariola-asteikollani (4-10) yltää tuonne 8 vaiheille.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Susikoski ahtojäissä