Lukupiiri

« aihelistaan

Viiman pitkä siima


 • nimimerkki

  Shuh

  25.9.2021 klo 20:40
  Kertomus ikävästi päättyvästä elokuvausmatkasta Istanbuliin. Päähenkilö kirjailija Kai Kuisti, jonka kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa. Hahmon esikuvaa ja kokemuksia ei tarvinne Mauria itseään pidemmältä etsiä. Hieman pienemmässä roolissa vanha tuttu tuomari Viima.
  Kirjan alku on todella nautittavaa tekstiä, sujuvaa ja huumoriakin riittää. Rikos tapahtuu tarkalleen puolivälissä kirjaa, sen jälkeen humoristinen ote kirpoaa, jännitys onneksi säilyy. Tapahtumia riittää. Sanankäyttö ja vuoropuhelut luontevia, henkilökuvat uskottavia. Sekä Kuisti että Viima mielenkiintoisia tyyppejä. Viima ei tosin ole aivan yhtä veijarimainen mitä muissa kirjoissa, joissa hän esiintyy. Lopussa tapahtuman selvittely sujuvaa ja vauhdikasta.
  Pari huomiota. S. 164: Viiman työhuoneen seinällä Mannerheimin kuva. Onko uskottavaa, että sellainen olisi 60-luvun alussa 30-vuotiaan ja siis sotaa käymättömän lakimiehen seinällä ollut? S. 253: kuvauksessa halvan matkustajakodin tuoksuista "... rasvassa paistettujen silakoiden närskä...". Outo sana tuo 'närskä". Onko todella jossain murteessa käytössä, vai onko Mauri uskaltautunut Volter Kilven jalanjäljille ja kehitellyt tällaisen sanan itse? Jos on, niin onneksi ei seurannut Kilpeä muutoin. 'Alastalon salin' kaltaisia tajunnanvirtatekniikalla rakenneltuja romaaneja ei monia jaksaisi lukea, sen sortin koettelemuksesta on sen lukemisessa kyse... S. 258: täysin tekstitön sivu (2. painos 1964).
  Ehdottomasti koukuttava lukukokemus. Ei malttaisi kädestä laskea. Valitettavasti vain liian monta sivua (277) kertaistumalla luettavaksi.
  Sariola-asteikollani (4-10) arvosana 9+.

 • nimimerkki

  puttonen

  27.9.2021 klo 23:06
  Mauri kirjoitti kalastuksesta eniten kirjassaan "Koltan uni" ja monessa muussakin teoksessa ongella oltiin. Kirjojen nimistäkin löytyy ainakin neljä pyydystä: Elomme MERTA laiva purjehtii, Viiman PITKÄ SIIMA, Ison kalan KATISKA ja vielä PERHO - nimeltään Koltan uni.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Viiman pitkä siima