Lukupiiri

« aihelistaan

Susikosken palapeli


 • nimimerkki

  Shuh

  26.9.2021 klo 12:36
  Kirja sisältää kaksi rikoskertomusta.
  1. Susikosken palapeli (1959).
  Komisario (!) Susikoski viettää kesälomaansa sukulaisensa maatilalla Hämeessä, mutta joutuu siinä sivussa selvittämään läheisessä lomahotellissa näyttelijäseurueen keskuudessa tapahtunutta henkirikosta. Tarinassa on oikeastaan parasta itse teksti:
  se on vielä jollain tavalla hiomatonta, hiukan töksähtävää ja teennäistä, muistuttaa itse asiassa kouluainetta - poikkeaa Maurin myöhemmästä tyylistä, mutta osoittaapa vain, että ei ollut miehen kirjallinen ilmaisu vielä 50- luvun lopulla täysin lopullista muotoaan löytänyt. Toisaalta vuoropuheluista puuttuu Maurille myöhemmin niin tyypillinen venyttely puolittaisine lauseineen ja kolmoispisteineen. Kun sivutarinoita tai muitakaan sivuloikkia ei kertomuksessa ole, niin kerronta on joutuisaa ja helppolukuista.
  Sivulla 10 kuvataan emännän näyttävää ulkomuotoa ja lisätään, että "... vilskaamisesta ei ollut kukaan kuullut puhuttavankaan". Mitä ihmettä on tuo 'vilskaaminen?
  Sariola-asteikollani tämä tarina saa arvosanan 7.

  2. Kutsuvieraana kuolema.
  Pääosassa korkea poliisiupseeri Virmola. Susikoskea ei tässä kertomuksessa näy, mutta Virmola on olemukseltaan täysin tämän kaksoiskappale. Tapahtumaympäristönä on loistoristeilijä läntisen Afrikan rannikolla. Runsaasti miljöökuvausta, varsinaiset tapahtumat sitten vasta loppupuolella. Rikoksen selvittely tapahtuu jälleen maurimaiseen tapaan kovin nopeasti. Tärkeään osaan nousee Monroviasta löytyvä nuori paikallinen nainen, joka Suomessa vaihto-opiskelijana ollessaan on oppinut suomenkielen niin sujuvasti, että kykenee salakuuntelemaan kahden suomalaisen rötöstelijän keskustelua ravintolassa. Uskottavaa? Suunnitteilla on jälleen vakuutuspetos ja siihen liittyen kaksi murhaa - mutta mitään näistä ei ehditä panna toimeen. Otsikon yhteys tarinan sisältöön on olematon.
  Vitosen ansaitsee tämä tarina Sariola-asteikollani (4-10).


« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Susikosken palapeli