Lukupiiri

« aihelistaan

Susikoski ottaa riskin


 • nimimerkki

  Shuh

  6.10.2021 klo 18:22
  Sisältää kolme eri novellia.
  1) Kerran ja karkuun (arvosanani 8).
  Sujuva kertomus, joka sivuaa Maurille varmaankin aika vierasta ralliautoilun maailmaa, mutta myös hänelle kovasti tuttua korttipelimaailmaa. Huoltoasemamiljööt vievät omatkin ajatukseni nuoruusvuosiini. Pieni kömmähdys, kun Mauri mainitsee Molotovin neuvotelleen ennen maailmansotaa natsien kanssa Berliinissä, mutta kuitenkin poistuneen noista neuvotteluista Moskovasta. Mielenkiintoinen lopetus: avoimeksi jää, tapahtuiko ylipäätään rikosta? Oliko hätävarjelua vai suunniteltu puukkotappo? Tarinan perusteella sitä on lukijankaan vaikea päätellä. Jääpä kerrankin mietittävää lukijallekin. Oikeudenpäätöksellä rikosta ei todettu, mutta Susikoski otti kuitenkin tapauksen vielä tarkasteluunsa. Mutta siihen tarina sitten päättyykin.

  2) Susikoski Tahitilla (arvosanani 7 ½).
  Selväpiirteinen maailmanympärimatkaan sijoittuva rikoskertomus, jossa kirjailija ei kuitenkaan sorru hänelle niin tavanomaisiin pitkällisiin maisema- ja matkakohdekuvauksiin. Ei sorru kyllä kovin syvällisiin henkilökuvauksiinkaan - poikkeuksena pienviljelijä Airaksinen, joka poikkeaa melko tavalla Maurin tavallisesta päähenkilögalleriasta ja on siitä syystä itse asiassa aika mielenkiintoinen hahmo. Airaksinen jopa "varastaa" lukijan päähuomion Susikoskelta. Naiskuvauksetkin ovat tavallisesta poiketen jotenkin haaleita ja arkipäiväisiä, heidän joukostaan ei löydy sellaista haaveiden prinsessaa, jollainen taitaa suurimmassa osassa Maurin tuotantoa löytyä. Kyllä tämän novellin ajankulukseen alusta loppuun lukee, mutta lokeroituu se silti mielestäni luokkaan "Lue ja unohda".

  3) Mahdoton tilanne (arvosana 5 ½).
  Melko epäuskottava kirjoitelma eläkeiän kynnyksellä olevasta, koko ikänsä tunnollisesti eläneestä ja työnsä hoitaneesta postinhoitajasta, joka vuosikymmeniä nuorempaan ulkomaalaiseen mieheen haksahdettuaan hairahtuu tämän yllyttämänä raskaiden rikosten tielle. Kertomuksen eräänlaisena ydinsisältönä on täysin puhumattomaksi heittäytyvä postiryöstäjä, jonka suhteen poliisi on Susikoskea myöten neuvoton. Tästä kertonee novellin nimikin. Keinoja miehen tunnistamiseksi tai puhumaan saamiseksi ei löydetä, mutta ei tarvitsekaan, koskapa rosvo onnistuu karkaamaan. Tarina kehittyy sitten aina Caprilla tehtyyn henkirikokseen saakka. Susikosken rooli jää tarinassa jotenkin "ympätyn" oloiseksi, sellaiseksi että "kunhan on nyt Leo Olavi mukaan taas tälläkin kertaa saatu sijoitettua".
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Susikoski ottaa riskin