Lukupiiri

« aihelistaan

Kokemukset vs. kuvitelmat


 • nimimerkki

  ukkelo

  14.11.2021 klo 08:07
  Mauri Sariola pyysi vaihtelevalla menestyksellä armoa verottajalta, jotta edes osa matkakustannuksista olisi vähennyskelpoisia tuloverotuksessa. Mauri vetosi, ettei näillä kyvyillä pysty kirjoittamaan julkaisukelvollista tekstiä ellei ole ollut paikalla. Pystyi kyllä, mutta mielestäni Maurin parhaat teokset perustuvat omakohtaiseen kokemukseen. Ei sellaisia hahmoja, kuten pröystäilevä rouva Mansikkala ja hänen hiirulainen ukkonsa vedetä hatusta, vaan on täytynyt olla mukana niillä risteilyillä, jotta teksti olisi uskottavaa.

  Eipä edes Hella Wuolijoki olisi saavuttanut Niskavuori eeposten tasoa, ellei olisi ammentanut oikeista henkilöistä. Suosittelen FT Erkki Wuolijoen teosta Niskavuoren henki, josta löytyvät prototyypit niin Loviisalle, Hetalle, Juhanille, Aarnelle ja Meijerskallekin, vain joitakin mainitakseni.

  Tuolta kuvitelmapuolelta nostaisin J.R.R Tolkienin , joka rakensi kokonaisen maailman, mutta kyllähän hänkin on joutunut ammentamaan tapaamistaan henkilöistä. Hiukan kärjistäen syntyi haltijoita kuten myös örkkejä.

  Tässä ainakin omalla kohdalla on lopullisesti ammuttava alas ukkelon tetralogia. Levikki tuskin riittäisi kustantamaan tulevat oikeusjutut. Joten pöytälaatikkoon jäävät tuherrukset
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kokemukset vs. kuvitelmat