Lukupiiri

« aihelistaan

Susikoski ratkaisee


  • nimimerkki

    puttonen

    31.5.2023 klo 22:21
    Tämä on yksi Maurin kirjojen monista kokoomateoksista sisältäen neljä Susikoski-kirjaa:
    Minä, Olavi Susikoski, Pyykki on pantu ja pysyy, Sininen lyhty, Ison kalan katiska. Kokoomateos on ilmestynyt vuonna 2001. Mainitut kirjat on käsitelty lukupiirin sivuilla, joten niistä tähän vain yksi kysymys: Missä kirjassa noista mainituista ei tappamiseen käytetä ampuma-asetta?

    Ajattelin laittaa otsikon alle näin kesän alkajaisiksi pienen pähkinän piiriläisille. Seuraavassa kymmenen suomalaista kirjailijanimeä hieman oudossa muodossa. Salanimiäkin voisivat olla, mutta kyllä ne ovat anagrammeja kirjailijoiden nimistä. Vihjeenä, että naisia on 4, miehiä 6.

    KARRI AUTIO
    LATE KALLOPÄÄ
    ILMATAR KAWI
    NEITO NAPUKKA
    LAURI ORSIMAA
    ILPO SATANEN
    AALE SEIMILAHTI
    IIRU TANTTU
    ALPO VANNI
    IVAN ÖNNILÄ

  • nimimerkki

    Magisteri

    31.5.2023 klo 23:42
    Saako jo vastata?

    Late Kallopää = Kalle Päätalo
    Iiro Tanttu= Antti Tuuri
    Ilmatar Kawi = Mika Waltari

    Loput jätän muille.

  • nimimerkki

    Magisteri

    1.6.2023 klo 17:12
    …paitsi, jos vastauksia ei ala kuulua, voin vaikka viikon päästä yrittää lisää.

    Sitten siihen ensimmäiseen kysymykseen voisin yrittää vastata muistinvaraisesti. Olisiko näin, että Pyykissä, joka on pantu ja pysyy ei hengen päästöön käytetä ampuma-asetta eikä näin ollen ole ihmelaukauksiakaan?

  • nimimerkki

    puttonen

    1.6.2023 klo 23:41
    Kyllä Magisterin tiedot ovat oikeita niin anagrammien ratkaisuissa kuin kysymyksenkin osalta. Pyykki on pantu ja pysyy-kirjassa ei aseiden kanssa räiskitä (paitsi sotamuisteluksissa) eikä murhaakaan tapahdu vaan uhri kuolee ikävän erehdyksen kautta vailla tappamisen tarkoitusta. Vaikka kirjan nimi viittaa ilmeisesti rajankäyntiin ja pyykillä tarkoitettaneen rajan merkiksi asetettua kiveä tai mielessä tehtyä peruuttamatonta päätöstä, niin kieroutunutta huumorintajuani olen osoittanut viemällä useammankin kerran siskoni ex-miehelle - ystävälleni pesulateknikolle - tämän Maurin kirjan tuliaisiksi.

    Magisterin ratkaisemaan Antti Tuurin anagrammiin jouduin keksimään etunimen Iiru, mutta anagrammi oli mielestäni muuten hyvä, sillä pohjalaiskirjailijaan sopi murteellinen sana "tanttu", joka käsittääkseni tarkoittaa tytön tai naisen mekkoa. Enkä tässä sovittele hametta Antti Tuurin ylle vaan päinvastoin aion kehua kirjailijaa.

    Sain juuri luetuksi hänen taiteilijaromaaninsa "Levoton mieli", jonka päähenkilö on taidemaalari Arvid Broms (5.6.1910 - 10.5.1968). Värikäs taiteilija vietti "sariolamaista" elämää ja ehti lukuisten lyhyempien naissuhteiden ohella olla viidesti avioliitossa. Häntä pidettiin myös mainion näyttelijän Jussi Jurkan isänä. Yhdennäköisyys onkin ilmeinen. Jussi Jurkka oli kantamassa Arvid Bromsin arkkua. Ollessaan Vaasan vankilassa sovittamassa rangaistustaan kertyneistä pienistä rötöksistään Arvid Broms maalasi lääninvankilan kappeliin triptyykin "Minä olen tie".

  • nimimerkki

    Magisteri

    2.6.2023 klo 07:14
    Perhepiirissä ratkoimme ne, joita en yksin hoksannut. Ilpo Satanen ei ole vielä selvinnyt. Se osoittautui vaikeaksi. Liekö joku tuntemattomampi tai sitten liian ilmeinen? Mieskirjailija on kuitenkin kyseessä. Laitan loppuja ratkaistuja lukupiiriin, jos kukaan muu ei laita.

    Huomasin omassa vastauksessani kirjoitusvirheen. Iiro Tantun pitäisi olla Iiru Tanttu. Laitetaan se autocorrectin piikkiin, tarjosi Iiroa nytkin.

    Tanttu on myös sukunimi. Tunnetuin edustaja on/oli kuvittaja Erkki Tanttu (1907-1995). Nimi on tosin ”suomennettu” Lydénistä vuonna 1913 (ilmeisesti isä).

  • nimimerkki

    Magisteri

    2.6.2023 klo 08:07
    Korjataan vielä, siis Erkki Tanttu (1907-1985). Nyt en syytä autocorrectia.

  • nimimerkki

    puttonen

    2.6.2023 klo 22:01
    Ilpo Satanen on tuntemattomampi tai liian ilmeinen lukumieltymyksistä riippuen. Lukupiiriläisille kuitenkin enempi jälkimmäinen tai ainakin nimenä tuttu. Laitoin nuo kymmenen anagrammia eräälle kaverilleni ja hän ne myös ratkaisi. Koetin keksiä anagrammia myös hänen mielikirjailijastaan, mutta se osoittautui yllättävän hankalaksi. Mainitsin siitä hänelle ja hän keksi sellaisen sitten itse ja on mielestäni varsin hyvä: VIENO VINKUKEHO.


  • nimimerkki

    Magisteri

    4.6.2023 klo 10:56
    En maltakaan odottaa ensi viikkoon. Eipä lopulta ollut Ilpo Satanen tuntematon minullekaan. Sain itseasiassa eräältä hänen kirjansa päähenkilöitä lahjaksi nuorena miehenä tästä lahjan antajasta kertovan kirjan. Elikkäs Ilpo Satanen on Onni Palaste.

    Yleensä hoksaavainen vaimoni ei tiennyt Palastetta, kun ei lue sotakirjoja. Muissa anagrammeissa, joita en tiennyt, hän oli suurena apuna.

    Vieno Vinkukeho on Kirjoittanut mm. kolmesta viiksiniekasta, kirjan, jonka jatko-osa ilmestyi yli 50-vuoden jälkeen sekä Sepestä ja Valtterista ja tietenkin kootut teokset.

    Laitan loput myöhemmin, jos joku muu ei laita.

  • nimimerkki

    puttonen

    4.6.2023 klo 12:30
    Eilen ylioppilasjuhlien yhteydessä tiesin tapaavani sukulaisia ja otin mukaani nipun sota-aikaisia Hakkapeliitta-lehtiä sotahistoriasta kiinnostuneelle veljenpojalleni toimitettavaksi. Tuli niitä siinä itsekin selailtua ja huomasin, että talvella 1942 oli rintaman turvallisemmalla puolella pidetty sotilaiden hiihtokilpailu, jonka tuloksista mainittiin kymmenen parasta. Tunnistin kaksi nimeä. Kuudenneksi oli sivakoinut Klaes Karppinen, olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari jo tuolloin. Yhdeksänneksi oli sijoittunut Onni Bovellan, myöhempi "Ilpo Satanen". Bovellan nimi tuli Onnin isän puolen suvusta ja suku oli lähtöisin Ranskan Lyonista. Ensimmäinen Bovellan-suvun kantaisä asettui Iisalmeen 1700-luvulla. Onni Palaste eli pitkän elämän ja kuoli 91-vuotiaana heinäkuussa 2009.

  • nimimerkki

    Magisteri

    4.6.2023 klo 13:46
    Edvin Laine oli myös alkuperäiseltä sukunimeltään Bovellán ja syntynyt Iisalmessa. Nimi vaihtui Laineeksi vuonna 1906 ja Edvin oli syntynyt heinäkuussa 1905.

  • nimimerkki

    puttonen

    5.6.2023 klo 11:10
    Edvin Laine lienee sukua Onni Palasteelle. Ainakin kuten "seihtemes kirnunhuuhevesi", kuten olen kuullut kaukaista sukulaisuutta kuvattavan. Hieman tuota Bovellan-sukua katsastin. Näyttäisi sitä esiintyneen Ylä-Savossa jo 1600-luvulla. Carin Larsintytär Bovilan oli syntynyt 1653 ja kuollut Kuopion maaseurakunnassa Niuvanniemessä 1729. Savon historiassa esiintyy nimismiessuku Bovellan-Sonninen. Otaksutaan suvun joskus jakaantuneen Bovellan- ja Sonninen-nimiin. Latinan bos, bovis lienee suomeksi nauta, härkä, lehmä, josta kenties johdettu sukunimi Sonninen.

    Näiden sukunimien haltijoina vilahtelee aikojen saatossa kestikievarinpitäjiä, maanviljelijöitä, siltavahteja, rummunlyöjiä, nimismiehiä jne. Vuonna 1918 kaatui yksi Bovellan, joka kuului punaisiin. Vuosien 1939-1945 sodissa kaatui myös yksi Bovellan. Onni Bovellan säästyi vaikka varmasti vaaranpaikkoja oli ja Onnin onni oli myös onni tulevalle Suomen sotakirjallisuudelle. Ruotsissa oli vuonna 1920 Bovellan sukunimenä 27:llä ihmisellä. Suomen Savossa Bovellaneita ja Sonnisia on yleensä pidetty "oikeina immeisinä", ovelina sananvääntelijöinä, helposti "piällysmiehiksi" soluttautuvina.

  • nimimerkki

    Magisteri

    8.6.2023 klo 07:38
    Nyt on viikko mennyt eli koska muut eivät ole vastanneet, vastaan, kuten ”uhkasin”. Tosiaan Ilpo Satasta piti kokeilla kynällä ja paperilla moneen kertaan, ennen kuin hoksasin.

    KARRI AUTIO = Kaari Utrio
    LATE KALLOPÄÄ oli Päätalon Kalle
    ILMATAR KAWI oli Mika Waltari
    NEITO NAPUKKA = Anu Kaipainen
    LAURI ORSIMAA = Mauri Sariola itse
    ILPO SATANEN oli Palasteen Onni
    AALE SEIMILAHTI = Laila Hietamies
    IIRU TANTTU oli Antti Tuuri
    ALPO VANNI = Anni Polva
    IVAN ÖNNILÄ on kirjoittanut ”tuntemattoman” ja ” Pohjantähden”

  • nimimerkki

    Magisteri

    8.6.2023 klo 07:46
    NEITO NAPUKKA ei olekaan Anu Kaipainen, kuten oletin ensitulkinnalltani enkä tietenkään tarkistanut. Pitäisi tarkistaa aina vielä kerran eikä luulla olevansa oikeassa. Ei pitäisi kiirehtiä, voi pettymyksen pettymys. Oikeassa elämässäkin on käynyt joskus näin. Pitää miettiä uudelleen ja laittaa tänne ellei joku muu ehdi ensin.

  • nimimerkki

    Magisteri

    8.6.2023 klo 07:53
    Ehdinkö?. . . taisin ehtiä, Huh.

    Siis tietenkin Outi Pakkanen.

  • nimimerkki

    puttonen

    8.6.2023 klo 09:57
    Onnittelut Magisterille (ja perhepiirille) tehtävän täydellisestä suorittamisesta. "Paikkokaato" tuli seitsemässä minuutissa, joten ratkaisukykyä sieltä löytyi yllättävässäkin tilanteessa. Anagrammeja tehdessä jää vaivaamaan tunne, että tulikohan se nyt sittenkään oikein. Nyt kun osasin nämä kymmenen tehdä ja Magisteri ne ratkaista, niin hyvinhän se meni.

    Minua on aina harmittanut "Lauri Orsimaan" puolesta, kun hän hienossa postuumiteoksessaan laittaa Esa Lehmuksen kysymään Olli Aulamolta: "Tiedätkö, kuka on Jupiseva Ukko-Hiisi?". Ja Olli Aulamo vastaa: "Kun kirjaimet pannaan oikeaan järjestykseen, siitä tulee Juho Kusti Paasikivi.". Lohduttaudun kuvitelmalla, että kun tökeryys on kirjan viimeisillä sivuilla, se ei olisikaan enää kirjailijan kynästä, vaan sen on väsännyt se kuuluisa "tuntematon mies" - näilläkin palstoilla paljon parjattu Gummeruksen oikolukija.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Susikoski ratkaisee