Lukupiiri

« aihelistaan

Tornin kymppi


  • nimimerkki

    puttonen

    7.10.2023 klo 14:25
    Lukiessani Lasse Erolan teosta "Olavi Virta ja hänen maailmansa" (Gummerus 2005) törmäsin Helsingin keskustassa Yrjönkadun ja Kalevankadun kulmassa sijaitsevan hotelli Tornin kymmenennen kerroksen kuuluisaan kabinettiin. 1950-luvun loppupuolella siellä "piti hovia" mm. tangokuningas Olavi Virta, mutta seurueen keskushenkilö oli usein myös tietokilpailumies Tauno Rautiainen. Radion "Viisasten kerhosta" ja "Ota tai jätä"-visailusta tuttu. Rautiainen veti kisoja ryyppyporukassakin ja heikohkolla yleistietoudella varustettu joutui vetäjän pisteliäitten kommenttien kohteeksi. Olavi Virta ja elokuvaohjaaja Aarne Tarkas pärjäsivät hyvin.

    Kantaporukan nuorimpiin kuului Apu-lehden "sankaritoimittaja" Matti Jämsä, jota Mauri Sariolakin ihaili ja tapaili mielellään Helsingin yössä. Jämsä oli Mauria viisi vuotta nuorempi, joten mahtoikohan Maurikin jo 1950-luvun loppupuolella kuulua "Tornin jengiin"? Muutaman kerran hän mainitsee Tauno Rautiaisen päiväkirjateoksissaan, mutta Olavi Virtaa en muista hänen juurikaan maininneen. Erääseen naispuoliseen elokuvatähteen ja Torniin liittyen Mauri huomauttaa, että "yksi sai ja muut jäivät kaipaamaan..". Saattoi se saamapuolella ollut olla Ola.

    Olavi Virran vaimo Irene kertoo joskus hakeneensa puolisoaan Tornista ja kymppiin mennessään tapasi sieltä valtavasti ihmisiä. Ola käski vaimoaan odottamaan ja tilaamaan voileivän. Lähtiessään vaimonsa mukaan Ola maksoi laskun, joka teki 21000 silloista markkaa. Irene epäili, että jotkut muutkin olivat tilanneet voileivän.

    Lasse Erola mainitsee, että kukaan kymppikabinetin ydinryhmästä ei elänyt 60-vuotiaaksi ja että Tauno Rautiainen oli kuollessaan vuonna 1962 vain 47-vuotias. Hän lienee kuitenkin ajatellut Olavi Virran syntymävuotta 1915 Taunon yhteydessä, sillä ainakin wikipedia kertoo Tauno Rautiaisen eläneen 31.7.1912-29.11.1962, joten ehti hän ainakin 50 vuotta täyttää. Myöhempinä vuosina paljonkin kymppikabinetissa viihtynyt ja neljän kuninkaan kirjaa selaillut Mauri Sariola eli kuusikymppiseksi, mutta ehkä hän ei vielä 1950-luvun lopulla lukeutunut "ydinryhmään".

  • Matti Nummenpää

    7.10.2023 klo 14:58
    Olavi Virran nimen Mauri Sariola mainitsee tuotannossaan vain kerran. Tuotanto sisältää Suruttoman Sariolan, molemmat päiväkirjakoosteet sekä kaikki romaanit. Hyvästi Sammatin kuu s. 161 1.12 1978 Avasin sentään television, kun tuli Peter von Baghin kokoama kavalkadi "Sinitaivas". Johan meinasi paha nostalgian puuska yllättää sitä katsoessa. Musiikkia ja ihmisiä menneiltä ajoilta. Olavi Virta, taustalla loistelias ääni ja kuva, kun hän tutisevana asui vanhan naisen huostassa - jotain järkyttävää.

    MS - int
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tornin kymppi