Lukupiiri

« aihelistaan

Mauri ja raittius


 • nimimerkki

  Shuh

  16.4.2024 klo 22:29
  Alkoholi oli näkyvästi esillä niin Maurin omassa elämässä kuin hänen tuotannossaankin. Romaanien päähenkilöt käyttivät viinaksia reippaasti, ja kosteiden ravintolailtojen ja muiden illanistujaisten kuvailuja löytyy runsaasti, kai käytännössä jokaisesta kirjasta. Maurin maailmaan alkoholi kuului itsestäänselvyytenä. Toki hän kohtuukäytönkin jollain tasolla ymmärsi, olihan itse Susikoskikin varsin maltillinen alkoholin käyttäjä, mutta täysraittius taisi olla hänen mielestään hämmentävää, jotenkin jopa luonnotonta. Mieleeni on jäänyt erikoisesti oudonpuoleinen mielipide (kirjaa en nyt valitettavasti muista), jossa kirjailija toteaa liikeneuvotteluissa selvänä pysyttelevän henkilön toimivan jopa hyvien tapojen vastaisesti eikä edes muita osallistujia kohtaan reilusti, jos nämä viinaksia kuitenkin nauttivat humalaan saakka!

  Ei siis ihme, että täysin raittiita henkilöitä ei tarinoissa juurikaan löydy. Itse asiassa muistan asiaa kummemmin tarkistelematta vain yhden nimenomaisen maininnan tällaisesta, kirja on 'Susikosken omatunto', ja siinä rikostarkastajan vanha tuttu, kännipäissä tekemästään taposta linnassa istunut entinen kerimäkeläinen maanviljelijä ja täysihoitolan pitäjä mainitsee Susikoskelle lopettaneensa viinanjuonnin kokonaan. Susikosken reaktio uutiseen on värittömän neutraali jos oikein muistan; ainakaan mitään erityistä kannustusta häneltä ei miehelle riittänyt. Aika lailla ainutkertainen tämmöinen raittiuden esiin tuominen hänen tuotannossaan joka tapauksessa on.

  Mutta miten tämän asian kanssa oikein on? Välttelikö Mauri tietoisesti koko aiheen käsittelyä? Löytyykö tuotannostaan muita nimenomaisesti täysraittiiksi mainittuja henkilöhahmoja? Joko sellaiseksi ryhtyneitä tai raittiina koko ikänsä pysytelleitä?

 • Matti Nummenpää

  17.4.2024 klo 08:22
  Ainakin taloudenhoitaja Alma Saaste romaanissa Pyykki on pantu ja pysyy. Hänen miehensä Kyösti Saaste otti sitten senkin edestä. Alma kertoo todistajana: Kävimme ensin katsomassa siellä asuvaa sisartani. Sitten menimme elokuviin kello 19 näytökseen, Ja mikä oli elokuvan nimi? Pekka ja Pätkä puupäinä... tai jotain siihen suuntaan. Sen jälkeen poikkesimme hotelli Turun ravintolaan syömään. Sattuneesta syystä haluaisin tietää, miten paljon te joitte ruokailun yhteydessä. Minä join kaksi lasia maitoa. Ja kaksi kuppia kahvia. Entä miehenne. Hän otti ruokaryypyt ja kolme jaloviinagrogia.

  MS - int

 • nimimerkki

  ukkelo

  15.5.2024 klo 05:37
  En juuri ole tavannut Sariolan kirjoissa täysraittiita henkilöitä, enkä niitä ole hänen tekstissään kaivannutkaan. Miksi Mauri olisi heistä kirjoittanut, kun omakohtaisesti ilmiö oli vieras? Jossain verotuksen oikaisupyynnössä kirjailija vaati matkakuluvähennysten hyväksyntää, koska ei ole nero joka osaa kirjoittaa ilman omakohtaisia kokemuksia.

  Mauri oli toki viinaanmenevä, kuten tämän kommentin kirjoittajakin. Viina antoi ja viina otti, joten osasi osuvasti kuvata huikeaa nousuhumalan riemua kuten myös karmeita jälkitiloja. Jos Mauri olisi ollut täysiraitis, kirjat olisivat jääneet tekemättä ja ainakin minulta lukematta.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Mauri ja raittius