Lukupiiri

« aihelistaan

Mannerheim-ristin ritarien museo


  • nimimerkki

    puttonen

    19.8.2024 klo 16:33
    Viikonloppureissun viimeisenä kohteena oli eilen Humppilan Lasin alue. Kauppakeskus, johon juuri eilen avattiin Mannerheim-ristin ritarien museo. Avajaisjuhlallisuudet olivat olleet jo päivällä, mutta vieläkin olivat paikalla everstiluutnantti, jonka heti tunnisti erään ritarin sukuun kuuluvaksi, paikallinen kunnanjohtaja ja nuorehko mieshenkilö, joka esitteli museon esineistöä ja kertoi tapahtumien taustoista.

    Kolmisenkymmentä ritaria olivat saaneet seinälle isokokoiset valokuvansa ja suuresta taulusta löytyivät pienempinä kaikkien ritarien kuvat. Humppilan omat pojat Kauko Tuomala ja Kaarlo Lehtonen olivat korostetusti esillä. Tuomalalle kuulunutta esineistöä löytyi vitriinistä ja erikoisesti kiinnitin huomiota ruskeasävyiseen puiseen kynätelineeseen, jota sen reunalla vartioi taitavasti veistetty karhu. Se tuntui jotenkin tutulta.

    "Tuomo oli veistänyt kynätelineen. Se oli mustaksi maalattu, varustettu tarpeellisilla uurteilla ja syvennyksillä. Se oli huolellista ja taidokasta työtä jo sinänsä, mutta suurin vaiva oli nähty koristeessa. Kynätelineen reunalla seisoi emokarhu ja katseli kahta jaloissaan leikkivää karhunpentua. Jokainen pieninkin puuleikkaus oli kohdallaan aina eläinten silmäkuoppia ja korvannipukoita myöten. Vaikutelma oli aivan hätkähdyttävän todenmukainen; olisi saattanut melkein kuvitella, että pienoiskarhut kohta irtautuisivat alustastaan ja puhkeaisivat temmeltämään elävinä ympäri pöytää.". (Aamu Heinjoen tiellä s.147).

    Siellä se on Humppilan uusimman museon vitriinissä. Nimismiehen poika Simo Soukiala sai karhuaiheisen kynätelineen kaveriltaan Tuomo Tupalalta talvisodan alussa kaatuneen isoveljensä Heikin muistotilaisuudessa: "Emmä tierä, onks hautajaisiin sopiva tuora lahjoja. Mutta saanks mä antaa sulle tän...kun sulle sattuu niin kova kolaus...".


  • nimimerkki

    Shuh

    20.8.2024 klo 22:26
    Ajeltiin tänään kyseisen kauppakeskuksen ohi ja ajattelimme käydä uutta museota vilkaisemassa. Kiinni oli. Ja ilmeisesti on jatkossakin aina maanantaisin ja tiistaisin. Luulisi juuri avatun museon ainakin aluksi olevan auki jokaisena päivänä. Lipunmyynti ja valvonta olisi varmasti voitu hoitaa kauppakeskuksen muista liikkeistä korvausta vastaan, vaikka henkilökuntaa ei paikalla olisikaan. Hieman puutteellisesti toteutettu avaus siis ehkä?

  • nimimerkki

    puttonen

    16.4.2025 klo 22:50
    Laitetaanpa tähän seuran vuosijuhlassa 5.4.2025 Mannerheim-ristin ritareista pidetyn tietokilpailun kysymyksistä puolet. Ensin kysyttiin 10 vaihtoehtokysymystä, joissa oli 4 vaihtoehtoa, mutta sitten vaadittiin jo tietoa, jota kahdeksalta kilpailijalta löytyi hyvin. Kilpailu oli tasainen ja jännittävä.

    11. Kuka ritari oli lempinimeltään "Kylmä-Kalle"?
    12. Kuka oli ritari nro 18?
    13. Mainitse Väinö Linnan "Tuntemattomassa sotilaassa" kuvaamasta vänrikki Koskelan konekiväärijoukkueesta henkilöhahmon sukunimi, jolla tunnetaan myös jokin ritari?
    14. Kenen ritarin nimitysperusteluiden loppukaneetti kuuluu seuraavasti: "Hänen painavat sanansa ovat aina muodostaneet mitä arvokkaimman tuen rintamakomentajille heidän tehdessään ratkaisevia päätöksiä."?
    15. Ketä ritaria Laguksen panssaridivisioonan radisti Mauri Sariola kättelee vapaan isänmaan keväässä Lappeenrannassa 29.5.1983 kolmannen ritarikirjansa kuvaliitteen viimeisessä kuvassa?
    16. Ketkä olivat ensimmäinen, keskimmäinen ja viimeinen ritari? (Kysytään siis ritareita nro 1, nro 96 ja nro 191).
    17. Mainitse kolme ritarien sukunimeä, jotka löytyvät myös eläinkunnasta? (Pitää olla perusmuoto - ei siis käy karhunen, kiiskinen, hirvi-kunnas jne.).
    18. Ritareissa oli myös huippu-urheilijoita. Mitkä olivat seuraavien ritarien urheilulajit: a) Hans von Essen b) Tauno Viiri c) Olavi Alakulppi?
    19. Millä sotilasarvolla, millä etunimellä ja millä sukunimellä nimitettiin eniten ritareita? (esim. kersantti, jorma, virtanen).
    20. Mainitse kolme kaupunkia, joissa kussakin on syntynyt vähintään neljä ritaria?

    Kysymykset 11-15 antavat jokainen yhden pisteen. Kysymyksistä 16-20 voi saada jokaisesta kolme pistettä. Ritarin sukunimi riittää vastaukseksi nimeä kysyttäessä. Kysymyksessä 18 riittää vastaukseksi esim, voimistelu, luistelu jne. Ei tarvitse eritellä onko kyseessä telinevoimistelu tai pikaluistelu jne. Maksimi pistemäärä kysymyksistä 11-20 on 20 pistettä. Voittaja sai näistä 12 pistettä (ja lisäksi kymmenestä vaihtoehtokysymyksestä 8p eli yhteensä 20p).

  • nimimerkki

    Magisteri

    24.4.2025 klo 16:12
    Olisin tiennyt kysymykset 11-13 (13. jos nimenvaihdos hyväksytään) ja 15. 16-18 kysymyksistä olisin tiennyt jokaisesta kaksi. 19 olisin arvannut sotilasarvon, mutta nimeä en. 14:sta olisi ollut kaksi vaihtoehtoa ja olisin veikannut väärän.

  • nimimerkki

    puttonen

    25.4.2025 klo 22:07
    Magisteri olisi ilmeisesti taistellut kilpailun voitosta vaikka ei näytä vastanneen kysymykseen 20.

  • nimimerkki

    Magisteri

    26.4.2025 klo 16:47
    Tuskin olisin kilpaillut voitosta ja kysymykseen 20 en olisi edes tiennyt vastausta. Olisin voinut arvata Viipuri ja Helsinki, ne kun olivat suurimmat kaupungit. Rovaniemi ei ollut tuolloin kaupunki, mutta sieltäkin on syntyisin ainakin kolme ritaria (Autti, Alakulppi ja Pikkarainen). Mitähän ne vaihtoehtokysymykset mahtoivat olla?

    Ritareista on tullut aika paljon luettua. Mutta kilpailutilanne olisi tietenkin erilainen ja ”jäätyminen” olisi mahdollinen.

  • nimimerkki

    puttonen

    26.4.2025 klo 17:47
    Kysymyksen 20 vastaus: Helsinki (12 ritaria syntynyt), Kuopio (5), Iisalmi (4), Viipuri (4). Magisteri olisi saanut siis tästä 2 pistettä. Parikkalassa on syntynyt neljä ja asunut viideskin ritari, mutta Parikkala ei ole kaupunki vaan kunta Etelä-Karjalassa.

    Laitan ne 10 vaihtoehtokysymystäkin lukupiiriin lähiaikoina. Niistä osasi kisan voittaja 8 oikein. Tänään on katsottava "Pelastakaa sotamies Ryan". Elokuvan juoni on hyvä. Suomessakin oli vastaavaa toimintaa sotien aikana. Olen kuullut ainakin yhdestä veljeksestä, joka siirrettiin huoltohommiin takalinjoille useamman veljen kaaduttua. Tämä "pelastettu" sitten hukkui huoltotehtäviään suorittaessaan.

  • nimimerkki

    puttonen

    26.4.2025 klo 19:41
    1. "Äänisen aallot"-valssin syntyyn vaikutti eräs everstinä ritariksi nimitetty henkilö. Oliko hän?
    a) Ernst Ruben Lagus b) Erkki Raappana c) Antero Svensson d) Aarne Blick

    2. Sotien jälkeen ritareita siirtyi ulkomaille mm. Yhdysvaltoihin, mutta kuka ritareista oli syntynyt Minnesotassa, USA:ssa?
    a) kersantti Toivo Manninen b) ylikersantti Antti Vorho c) ylikersantti Mikko Pöllä d) luutnantti Gregorius Ekholm

    3. Kuka seuraavista ritareista ei ole syntynyt Pyhäjärvellä?
    a) sotamies Vilho Rättö b) lentomestari Urho Lehtovaara c) kapteeni Jorma Karhunen d) kenraaliluutnantti Karl-Lennart Oesch

    4. Nuorimpana ritariksi nimitettiin?
    a) Eero Seppänen b) Lauri Skyttä c) Taavi Törmälehto d) Veikko Vehviläinen

    5) Vanhimpana ritariksi nimitettiin?
    a) Taavetti Laatikainen b) Carl Gustaf Emil Mannerheim c) Vilho Nenonen d) Rudolf Walden

  • nimimerkki

    puttonen

    26.4.2025 klo 19:58
    6. Monet ritarit toimivat politiikassa. Kuka seuraavista ei toiminut ministerinä?
    a) Armas Eino Martola b) Karl-Lennart Oesch c) Arvo Pentti d) Antero Svensson

    7. Eräs ritari haki sodan jälkeen puolustusvoimista aliupseerin virkaa nuhruisella postikortilla, johon oli kirjoittanut: "Haen paikkaa. Kaikki mitalit sodasta on.". Oliko hän?
    a) Ilmari Juutilainen b) Eino Kiiveri c) Sakari Sandroos d) Einar Schadewitz

    8. Kruununhaassa, osoitteessa Snellmaninkatu 19, sijaitsi aikoinaan "Laatu-Haiti" niminen ravintola, jonka tunnetuin vakioasiakas lienee ollut runoilija Pentti Saarikoski. 1960-luvulla ravintolan omisti eräs ritari. Oliko hän?
    a) Nils Katajainen b) Jaakko Rytöniemi c) Wolf Halsti d) Oiva Tuominen

    9. Kuninkaallisessa Preussin Jääkäripataljoonassa nro 27 palvelleista sotilaista 20 nimitettiin myöhempien sotien aikana ritareiksi. Kuka näistä jääkäriritareista palveli 1950- ja 1960-luvuilla YK:n rauhanturvajoukoissa?
    a) Armas Eino Martola b) Kaarlo Heiskanen c) Hjalmar Siilasvuo d) Paavo Talvela

    10. "Isänmaa ei ole ainoastaan maankamara, jolla astumme, ja vesi, joka rantojamme huuhtelee, vaan myös yllämme väreilevä ilma". "Mannerheim".
    Muistelmateoksensa alkulehdille tämän tekstin on laittanut eräs ritarilentäjä. Oliko hän?
    a) tiedustelulentäjä Paavo Kahla b) pommituslentäjä Tauno Iisalo
    c) hävittäjälentäjä Eino Luukkanen d) merilentäjä Birger Ek

    Näistä kymmenestä neljän vaihtoehdon kysymyksestä maksimi pistemäärä on 10.
    Laitan oikeat vastaukset muutaman päivän päästä.

  • nimimerkki

    Magisteri

    26.4.2025 klo 23:52
    2 a, 4 b, 5 b, 6 d, 7 d, 9 a. 8 poissulkemisperiaatteella b. Katajainen oli ulosottomies, Halsti vakuutusjohtaja, Tuominen taisi olla taksiautoilija eli jäljelle jäisi Rytöniemi. 6. Eikö ”Juusto-Össin poika” ole yksi lyhytaikaisimpia ministereitämme. Ainoa varsinainen poliitikko noista oli Arvo Pentti.

    Loput arvauksella. 1. Voisi olla Raappana, 3. Oesch ainakin on muistaakseni syntynyt Pyhäjärvellä V.l. Pyhäjärviähän oli useita. 10. Kahla ja Iisalo tuskin ehtivät muistelmiaan kirjoittaa eli Luukkanen tai Ek.

  • nimimerkki

    puttonen

    27.4.2025 klo 22:49
    Vastaukset ylempänä esitettyihin Mannerheim-ristin ritarit-tietokilpailun kysymyksiin:

    1. c) Antero Svensson (George de Godzinskyn elämäkerran mukaan)
    2. a) Kersantti Toivo Manninen
    3. a) Sotamies Vilho Rättö (syntynyt Kanneljärvellä)
    4. b) Lauri Skyttä (19v 6kk, Törmälehtoa n. kuukauden nuorempi)
    5. b) Carl Gustaf Emil Mannerheim (nimityshetkellä 74-vuotias)
    6. d) Antero Svensson (hänen sisarenpoikansa Heikki Haavisto toimi ulkoasiainministerinä)
    7. d) Einar Schadewitz (jäi eläkkeelle sotilasmestarina)
    8. b) Jaakko Rytöniemi (omisti Helsingissä myös ravintola Torisalin)
    9. a) Armas Eino Martola (pääsihteerin sotilasneuvonantaja ja Kyproksen joukkojen komentaja)
    10. c) Hävittäjälentäjä Eino Luukkanen ("Hävittäjälentäjänä kahdessa sodassa")

    11. Kaarlo Heiskanen
    12. Sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim
    13. Salonen ja Salo (ritarit Aarne Salonen ja Kaarlo Viljam Salo (myöhemmin Kajatsalo)
    14. Aksel Fredrik Airo
    15. Mauri kättelee Adolf Ehrnroothia (kuva kirjassa "Viimeiset ritarit" sivulla 96)
    16. Nro 1 Ernst Ruben Lagus, nro 96 Albert Puroma, nro 191 Viljo Laakso
    17. Kirppu, Kärpänen, Sorsa (etukäteen päätin hyväksyä myös nimen Kuiri)
    18. Hans von Essen: ratsastus, Tauno Viiri: yleisurheilu, Olavi Alakulppi: maastohiihto
    19. Sotilasarvo: luutnantti (31), etunimi: Eino (10), sukunimi: Korpi (3)
    20. Helsinki (12), Kuopio (5), Iisalmi (4), Viipuri (4)
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Mannerheim-ristin ritarien museo