Kannet

Mauri Sariola kirjoitti 1966 - 1974 jännitysromaaneja nimellä Esko Laukko. Syy oli, että arvostelijat olivat erittäin kriittisiä Sariolan tuotantoa ja henkilöä kohtaan. Juoni onnistui. Arvostelijat kehuivat laukon kirjoja ja jatkoivat Sariolan haukkumista.

Esko Laukon henkilöllisyydestä käytiin lehdistössä laajaa mielipiteenvaihtoa. Sariola osallistui itse tähän keskusteluun. Esko Laukoksi arvailtiin useita julkisuuden henkilöitä. Mauri Sariola sekoitti pakan lopullisesti "paljastamalla" Laukoksi Tuula Korpelan. Myöhemmin Tuulasta tuli Maurin toinen puoliso. Tuulan kuva on kirjan Taivas kuin kerjäläisnuttu kannessa.

Todellisuudessa Esko Laukko nimellä tehdyt romaanit ovat Mauri Sariolan itsensä kirjoittamia. Asiaa hämäsi lisää se, että kirjat ovat Weilin+Göösin kustantamia. Sariolan kirjojen pääasiallinen kustantamo oli Gummerus.

Mauria Sariola liittyy myös plagiointisyytöksiin. Esko laukko -nimellä kirjoitettu "Sen yli käy vain tuuli viheltäin" ylittää rajan, jolloin syytöstä voi pitää perusteltuna. Mauri Sariola luovutti kirjastaan saamaan tuoton kokonaan Kirjan "Kynsi ja hammas" tekijälle.

Sariolan omia tekstejä on myös kopioitu. Syksyllä 2011 Pirkanmaan Käräjäoikeus totesi plagiointisyytteen useasta Sariolan kirjasta toteennäytetyksi.

Mauri Sariola käänsi useita teoksia englanninkielestä. Yksi kirja on verotussyistä ilmoitettu Mauri Sariolan puolison kääntämäksi.

 

Mauri Sariola oli tuottelias kirjailija. Parhaana vuonna häneltä ilmestyi 5 romaania. Silti hän kirjoitti paljon muutakin. Useat alunperin lehtien jatkokertomuksina ilmestyneet jännityskertomukset on myöhemmin julkaistu kirjoina. Vuonna 2014 julkaistiin Mauri Saiolan lehdissä julkaistuista jännityskertomuksista kooste nimeltä 'Laulu seis, sanoi Susikoski'.

 

 

 

Mauri Sariolan kirjoja on käännetty useille kielille. Sariola on edelleen yksi käännetyimmistä dekkarikirjailijoista Suomessa.

 

 

 

Mauri Sariola piti vuosien ajan tarkkaa päiväkirjaa. Reijo Ikävalko on toimittanut päiväkirjoista kaksi kirjaa. Elämäkerrallisia kuvauksia ja muistelmia ovat julkaisseet Ritva Sarkola, Raimo Jokisalmi sekä Seppo Porvali.

Mauri Sariolan kirjoista on tehty koosteita, joissa useampia aikaisemmin julkaistuja romaaneja on koottu yksiin kansiin