Vuoden Susikoski 2005

Vuoden Susikoski 2005

Kustantaja Pekka Salojärvi

 

Vuoden 2005 Susikoski on kustantaja Pekka Salojärvi, joka jos kuka, tunsi Mauri Sariolan. Ensimmäisen kerran tuleva Gummeruksen 'ukkoherra' tapasi menestyskirjailijan uraansa aloittelevan Mauri Sariolan 16 vuotiaana syksyllä 1956.

Sen jälkeen hän saikin työnsä puolesta seurata Sariolan elämää läheltä koko tämän kirjallisen uran ajan. Hän oli myös ystävä, jolta sai kysyessään selvän ja suoran vastauksen. Aina se ei osunut yksiin maurin oman näkemyksen kanssa, mutta siitäkin huolimatta Mauri sitä arvosti.

Pekka Salojärvi valmistui keväällä 1964 ekonomiksi ja aloitti myyntipäällikkönä Gummeruksella. Hänen tehtäviinsä kuului kustantajan edustaja olla isäntänä ja oppaana kun kirjailijoita kierrätettiin libristi-illoissa.

Sariola oli aloittanut aktiivisen pyrkimisen ulkomaisille markkinoille heti kirjailijanuransa alkuvaiheessa. Helmikuussa 1958 hän teki kustannussopimuksen ruotsinkielisen kustantamon Söderström & Co:n kanssa ja niin Revontulet eivät kerro ilmestyi jo saman vuoden aikana ruotsinkielisenä nimellä Norrskenet vittnar inte. 1960-luvun alkupuolella hän tutustui Tukholmassa asuvaan Alan Blairiin, joka käänsi useita romaaneja englanniksi. Myös Salojärvi oli mukana edistämässä Sariolan kirjojen pääsyä maailmanmarkkinoille. Frankfurtin kirjamessuilla hänellä oli mukana Blairin käännöksen käsikirjoituksia.

- Tapasin messuilla ranskalaisen madame Prevot:n, joka kertoi Keltaisesta sarjasta, jossa julkaistiin jännitystä ja dekkareita eri puolilta maailmaa. He halusivat sarjaan suomalaista eksotiikkaa ja näin saimme pään auki sinnekin päin.